eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka
A győri csapat játékosai örülnek egy gólnak a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjének fináléjában játszott Győri Audi ETO KC - SG BBM Bietigheim mérkőzésen a budapesti MVM Dome-ban 2024. június 2-án.
Nyitókép: MTI/Purger Tamás

Újra Európa trónján a Győr

A Győri ETO végig vezetett a német Bietigheim ellen, és magabiztosan, hat góllal nyerte meg a női kézilabda BL budapesti fináléját. Ez a klub hatodik elsősége a sorozatban.

Tizedik alkalommal jutott be a női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjébe a Győr, amely ötször nyerte meg a sorozatot. A legutóbbi diadalt 2019-ben érte el, azóta egy ezüst- és két bronzérem az ETO mérlege. A mostani finálé azért is fontos a zöld-fehéreknek, hogy a bajnoki cím és a Magyar Kupa elvesztése után trófeával zárják a szezont, valamint szépen búcsúztassák távozó játékosaikat, többek között a visszavonuló Stine Oftedalt, aki hét év után köszön el a győri közönségtől.

Az ETO ellenfele a vasárnapi fináléban a Bietigheim lesz, amely első német együttesként került döntőbe. A német csapatban szerepel a két korábbi győri, Faluvégi Dorottya és Háfra Noémi – utóbbi éppen szombaton árulta el, hogy a következő szezonban, győri szerződése lejártával is marad Bietigheimben. A kapus Szikora Melinda sérülése miatt a négyes döntőben nem kaphat szerepet – az ott pótló Gabriela Moreschinek van a legjobb védési hatékonysági a sorozatban, 32 százalékkal.

A Bietigheim döntős szereplése meglepetésnek számít, a csoport hatodik helyéről jutottak el idáig, az Ikastot, az Odensét, majd a Metzet búcsúztatva. Edzőjük, Jakob Vestergaard azonban rutinosnak mondható a BL-ben, korábban kétszer is győzött a Viborggal.

A győri szurkolók foglalták el az MVM Dome nagyjából felét, és a bemutatásnál nagy ovációval fogadták a zöld-fehér mezeseket. A Bietigheim is hangos B-középpel érkezett. A német együttes két magyar tagja kapta a legnagyobb tapsot. A holland Kelly Dulfer nyáron csatlakozik az ETO-hoz, vagyis következő csapata ellen játszhatja utolsó meccsét.

Első félidő

A győriek kezdték a meccset, a kapuban nem az elődöntő hőse, Sandra Toft, hanem Silje Solberg kezdett. Kari Brattset ott folytatta, ahol szombaton abbahagyta: az Esbjerg ellen övé volt az utolsó, most pedig az első találat. Az első Bietigheim-akciót sikerült hatástalanítani, majd Veronica Kristiansen volt harcos, két ember között ment be, és talált be (2-0).

Gassama révén szépített a Bietigheim, de az Oftedal által kihardcolt hetest Ana Gros biztos kézzel lőtte be (3-1). A németek időt kértek az 5. percben. Az ETO sokáig jól szorította ki a vendégeket, de egy labda megtalálta középen Gassamát, aki nem hibázott. Moreschi védett hármat a németek kapujában, ám Solberg is fontos hárítással akadályozta meg az egyenlítést.

Egyelőre a beállókról szól a meccs: Brattset szedett össze a bejátszást, és a jobb felsőbe vágta (4-2). A 9. percben Xenia Smits kapott két percet az ellenfélnél. Az emberelőny alatt Brattset szerzett újabb gólt (5-2). A kapufa is a győriekkel volt, aztán Oftedal szlalomozott be a védők között, és újabb hétméteres lett a jutalma - Gros pedig ezt is értékesítette.

A 12. percben az ETO-ból Haugsted kapott két percet, videózás után. A Bietigheim hetesből csökkentette a hátrányt, de szélről berepülve Győri-Lukács Viktória betalált. Oftedal újabb hetest harcolt ki, és menetrendszerűen Gros ezt is bevágta (8-3).

Döll góljára ismét Gros válaszolt, majd Inger Smits lőtte az ötödik német találatot. A másik oldalon Oftedal szépen játszotta tisztára magát, de a kapufát találta el.

9-5-nél Solberg rúgta ki Döll hetesét - nagy szükség volt erre. Győri-Lukács szélről, majd Kristiansen betörésből volt eredményes, biztosan őrizte előnyét az ETO, belefért, hogy a németek is eredményesek tudtak lenni időnként.

Mindkét csapat igyekezett gyorsan játszani, de az adok-kapokból a Győr jött ki jobban. Színesebb volt a magyar csapat játéka, és fontos volt, hogy többen hozzátettek a teljesítményhez, mint egy napja. De Paula jól szállt be, a gólpasszok mellett maga is betalált. A kapuban Solberg is hozta a bravúrokat, Hvenfelt közeli próbálkozását is védte (13-9).

Behrend kapott két percet a német csapatból, Fodor Csenge és Győri-Lukács pedig emberelőnyben növelte a vezetést - klasszisgól volt mindkettő a szélről (15-9). Utóbbi aztán ötödik kísérletét is gólra váltotta egy gyors akció végén (16-10).

Xenia Smits hétméteresből csökkentette a különbséget, majd Gros elhibázott lövése után Hvenfelt talált be, ezzel 16-12-re alakítva az állást. Fodor Csenge azonban gyorsan válaszolt, a hosszú sarkot választva. Kapust is cseréltek a németek, Lönborg állt be. Az ő védése zárta le az első 30 percet 17-12-nél.

Második félidő

Jó győri védekezéssel és Solberg-védéssel kezdődött a második félidő, ám támadásban két akciót elhibázott az ETO. Faluvégi Dorottya először került pályára, és be is lőtte első helyzetét a Bietigheim magyar válogatott szélsője. A másik oldalon Brattset továbbra is ellenállhatatlanul játszott, Döll kapufája után pedig Nze Minko szerezte az újabb győri gólt (19-13).

Solberg mutatott be két bravúrt egymás után, így az is belefért, hogy az ETO is elrontson két akciót. A harmadik már nem maradt ki, Haugsted lőtte a huszadik gólt. Továbbra is nagy volt az iram, a Bietigheim sem adta fel, ám az visszavethette őke, hogy Kudlacz-Gloc hetesből, majd a kipattanóból is a kapufát találta el.

A 41. percben Győri-Lukács kapott két percet, miután fejbe lőtte a kapust. A Bietigheim nem tudott közelebb zárkózni a kiállítás alatt, a kiegészülés után Mala volt eredményes lerohanásból (21-16).

Veronica Kristiansen volt az újabb győri kiállított a 44. percben. A Bietigheim időkérése után Faluvégi talált be, erre a Győr részéről Szöllősi-Schatzl Nadine válaszolt, majd Solberg védése zárta le a két percet - maradt az ötgólos vezetés a büntetés után is.

Sőt, Szöllősi-Schatzl utolsó győri meccsén szépen akart búcsúzni, újabb remek gólt szerzett. A következő akcióját Lönborg hárította, majd a nagy rohanásban Kristiansen rontott el egy ziccert - 23-17-nél szerencsére ez is belefért.

A Győr időt kért, és a felrajzolt figurát Szöllősi-Schatzl lőtte be, majd Solberg védett. Az utolsó tíz percre fordulva Brattset volt újra eredményes, a Bietigheim lövöit pedig sikerült elbizonytalanítani (25-18).

A 52. percben Nze Minko kapott két percet, a büntetés alatt két üres kapus góllal 25-21-re jött fel a német együttes, de aztán Gros gólja megnyugtatta a győri kedélyeket.

Öt perccel a vége előtt a Bietigheim újabb időkéréssel próbálkozott, de Inger Smits löketét Solberg kiütötte. A másik oldalon Nze Minko szerzett fontos találatot (27-21).

A hajrában Brattset koronázta meg egész hétvégi teljesítményét egy újabb góllal, majd Haugsted is eredményes volt. 29-23-nál Solberg újabb bravúrt mutatott be, jelezve, hogy győri győzelmen kívül ezen a napon más eredmény nem képzelhető el.

Az utolsó percben az MVM Dome közönsége felállva ünnepelte az aranyérmes együttest - a nagy ünneplés közepette Haugsted még egyszer betalált, így 30-24 lett a vége.

A Győr hatodik alkalommal, 2019 után először lett a BL legjobb csapata.

A márciusi edzőváltáskor még talán kevesen bíztak ebben, de az utóbbi hetekben az együttes valóban ellenállhatatlanul játszott, és akkorra lendült formába, amikor igazán kellett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedtek a tőzsdék, és Amerikában is jó a hangulat, a Nasdaq vezetésével raliznak a piacok. A vártnak megfelelő Fed-kamatdöntésre (tartás) nem volt érdemi mozgás a vezető amerikai részvényindexekben, és Jerome Powell Fed-elnök iránymutatásai sem váltottak ki komolyabb csapkodásokat, így a vezető részvényindexek jelentős emelkedéssel zártak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×