eur:
394.11
usd:
364.01
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka
A győztes győri csapat a trófeával ünnepel az eredményhirdetésen, miután 30-24-re nyertek a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjének fináléjában játszott Győri Audi ETO KC - SG BBM Bietigheim mérkőzésen a budapesti MVM Dome-ban 2024. június 2-án. Elöl balról Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) győri polgármester. A Győr hatodik alkalommal nyerte meg a női kézilabda Bajnokok Ligáját.
Nyitókép: MTI/Purger Tamás

Győri aranyszavak: „hideg fejjel játszottunk, de a szívünk vitt előre minket”

Története során hatodik alkalommal nyerte meg a női kézilabda BL-t a Győr. A magyar együttes tagjai a Bietigheim ellen a kiváló védekezést emelték ki, és azt, hogy méltóképpen tudták elbúcsúztatni a távozó klasszisokat. Nyilatkozatcsokor az MVM Dome-ból.

A Győri ETO vezetőedzője szerint csapata a női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjében védekezett a legjobban, amióta ő irányítja a csapatot.

„Azt mondtam a játékosoknak, hogy készen kell állniuk az ellenfél kemény támadásaira és a sebességre. Sandra Toft a szombati parádéja után talán megérdemelte volna most is az esélyt, hogy játsszon, de úgy gondoltam, hogy Silje Solbergnek is lehetőséget biztosítok, és ő is hozta ugyanazt, ez volt a kulcs. Az elejétől mi irányítottuk a meccset. Nagyon boldog vagyok, mert szerintem a védelem és a kapusok nyerik a trófeákat, ami ma is bebizonyosodott. Rengeteget töltöttünk azzal, hogy a védelmet fejlesszük” – nyilatkozta a Bietigheim elleni 30-24-es siker után Per Johansson, aki szezon közben, március közepén vette át az együttes irányítását, és beugróként BL-t nyert.

„Ez volt a leghektikusabb két hónap az életemben. Egyenesen az olimpiai selejtezőről érkeztem a holland válogatottól a Vipers elleni BL-negyeddöntőre, majd következett a Ferencváros és a Debrecen elleni rangadó, és a négyes döntő. Volt alkalmam felkészülni a nagy meccsekre extra nyomás alatt.

Ez az, amit szeretnél edzőként, ez az, amiről álmodsz, hogy ilyen helyzetekbe kerülj, ilyeneket élhess át, ahol fantasztikus játékosokkal, a világ legjobbjaival dolgozhatsz együtt.

Mindenemet, szívemet-lelkemet beletettem, hiszen ez számomra edzőként is óriási esély volt, hogy valami nagyot érjek el, egy olyan csapattal, amilyenhez foghatóval még nem találkoztam. Dolgoztam már komoly csapatok mellett, de ilyen atmoszférát és munkamorált még nem láttam. Két csodálatos hónap volt” – fejtette ki a svéd szakember, aki első nagy serlegét nyerte klub- és válogatott szinten az MVM Dome-ban.

Per Johansson szerepét több győri játékos is kiemelte. Fodor Csenge azt mondta, amikor gödörben voltak a szezon közben, akkor sem érezték kilátástalannak a helyzetüket, és bár mindenki frusztrált volt, de a hitüket soha nem veszítették el.

„Per meg akarta erősíteni az alapdolgokat, amiket jól tudunk, és azt, hogy nem felejtettünk el kézilabdázni. Elkezdtük újra felépíteni az alapjátékokat, és ez nekünk edzésről edzésre önbizalmat adott.

Amikor kellett, akkor keményen beszélt velünk, amikor kellett, minket is meghallgatott. Jól fogta meg azt az oldalát, hogyan tud minket kirángatni a hullámvölgyből. Öröm vele dolgozni, harmonikus a közös munka.”

A szélső szerint a négyes döntőre úgy érkeztek meg a győriek, hogy mindenre felkészültek. „Most éreztem azt, hogy hideg fejjel játszunk, de a szívünk vitt előre minket. Haraptunk, csíptünk védekezésben, támadásban pedig higgadtan tudtunk döntéseket hozni. Visszaraktuk magunkat arra polcra, ahol régen voltunk, és felnőttünk ahhoz képest, amilyen mélyponton voltunk szezon közben.”

Az ezúttal két gólt szerző Fodor Csengének ez már a harmadik BL-sikere, de elárulta, a mostani diadal különleges neki az előző évek második és harmadik helyei után.

Több játékos is a BL-döntővel zárta le győri pályafutását. Szöllősi-Schatzl Nadine egy ezüst- és egy bronzérem után a legfényesebb medállal a nyakában távozik a klubtól – eddigi pályafutása legnagyobb sikerének nevezte a mostanit.

„Amikor már csak néhány másodperc volt hátra és vezettünk, akkor előtörtek belőlem az érzelmek. Eszembe jutott, hogy mennyi szenvedés, lemondás van emögött, hogy honnan indultunk, de ha ránézek az éremre, azt mondom, hogy megérte” – mondta a szélső, aki szerint mindenki végig koncentráltan játszott és hittek abban, hogy sikerül győzni.

A válogatott játékos a kemény védekezésnek és a jó kapusteljesítménynek tulajdonította a sikert, de gratulált az ellenfélnek is, amiért végig küzdött.

Szintén távozik Stine Oftedal, aki felhagy a játékkal az olimpia után. A norvég klasszist a négyes döntő legjobbjának is megválasztották. Ez volt a harmadik BL-aranya, de a búcsú miatt a mostanit tartja a legszebb emléknek.

„Nagyon különleges ez az érem. Így befejezni, nem is kérhettem volna ennél többet. A védekezés volt a kulcs, végig kellően agresszíven tudtunk játszani.”

A távozók köréhez tartozik Ana Gros is, aki hat góllal járult hozzá a sikerhez. A szlovén átlövő először lett BL-győztes.

„Mennyi érzelem! Mintha nem fognám fel az egészet, közben pedig olyan elképesztő. Nagy megkönnyebbülés ez a számunkra. Kemény szezonunk volt, sok hullámzással, különböző kihívásokkal, de a végén oda jutottunk, ahova mindig is vágytunk. Tudtuk, hogy remek védekezésre lesz szükségünk, mert az ellenfélnél sok erős játékos van, jó képességekkel megáldva. És a védekezés remekül is működött, nem engedtük át őket könnyen. Támadásban pedig nem izgultunk, jó döntéseket hoztunk.”

Győri-Lukács Viktória arról beszélt, hogy végig koncentrált a Győr, egy percre sem engedte át az irányítást a Bietigheimnek. Hozzátette, a BL-arany kárpótolja a győrieket azért, hogy a hazai bajnokságban és a Magyar Kupában ezüstérmesek lettek a Ferencváros mögött.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedtek a tőzsdék, és Amerikában is jó a hangulat, a Nasdaq vezetésével raliznak a piacok. A vártnak megfelelő Fed-kamatdöntésre (tartás) nem volt érdemi mozgás a vezető amerikai részvényindexekben, és Jerome Powell Fed-elnök iránymutatásai sem váltottak ki komolyabb csapkodásokat, így a vezető részvényindexek jelentős emelkedéssel zártak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×