eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Első osztályos tanulók kötelet húznak testnevelésórájukon.
Nyitókép: MTI

Itt az indoklás, miért változik a testnevelésórákra vonatkozó szabályozás

A gyerekek gyenge fizikai állapota miatt nem adhatnak majd felmentést a testnevelés órák alól a következő tanévtől a sportklubokban végzett edzések - ezt mondta az InfoRádiónak a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára.

Csak versenysportolók hagyhatják majd ki a napi kötelező testnevelésórákat egy új törvénymódosítási javaslat szerint. Azok nem, akik iskolai sportkörben, sportszervezetnél eddzenek vagy éppen néptáncolnak. Eddig heti két óra kiválható volt iskolán kívüli sporttal, ezen szigorítanának. A mindennapos testnevelés egyébként több mint 10 éve része a közoktatásnak.

Korábban már kiderült, hogy a Szülői Hang nevű szervezet petíciót indított, mert úgy látják, hogy a diákok túlterheltek, és az új feltételek mellett arra sem lesz lehetőségük, hogy például az utolsó (vagy első) óraként megtartott testnevelési óra helyett pihenjenek.

A szigorításra azért tettek javaslatot, mert évente mérik a tanulók fittségi állapotát, és a koronavírus után itt nagymértékű visszaesés tapasztalható. Ezért muszáj erre reagálni - mondta Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkár az InfoRádióban.

Hozzátette: a következő tanévtől vezetnék be a változtatást.

A felmentéseket nemcsak az élsportolók igényelték eddig, hanem az egyesületeknél sportolói tevékenységet folytató tanulók is. Az egyébként nagyon dicséretes és fontos, hogy a gyerekek ezután is részt vegyenek ezeken a foglalkozásokon, a jogalkotó a visszaéléseket szeretné kiszűrni és szeretné, hogyha saját felügyelet alatt működne a mindennapos testnevelés - fogalmazott.

Válaszul a kritikákra, amelyek szerint annak a gyereknek, aki egy sportklubnál naponta 6-8 kilométert úszik, épp nem hiányzoznak a testnevelésórák, Balatoni Katalin elmondta: biztos benne, hogy "a kiváló edzők ezt mérlegelni fogják, és annak megfelelően állítják majd be a gyermekek edzését, hogy tudomásuk van arról, milyen formában, milyen testnevelésben részesült a tanuló az adott napon".

Megjegyezte: nemcsak kormányzaton belül volt a javaslatról egyeztetés, hanem a diáksport szövetség bevonásával is.

Természetesen vannak olyan iskolák, ahol az infrastrukturális hátteret a mindennapos testneveléshez fejleszteni kell. Ezek tervben vannak és folynak a kivitelezések is - jelentette ki a helyettes államtitkár.

"Ezen kívül éppen a diáksport szövetség programjai egyéb alternatívákat is biztosítanak, akár módszertanilag elérhetőek azok a tartalmak, amik hozzásegítenek ahhoz, hogy hogyan lehet ezt megfelelően kivitelezni, hogy tényleg ne sérüljön a gyermekek mindennapos testneveléshez való hozzáférése" - fogalmazott az InfoRádióban Balatoni Katalin.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×