eur:
389.2
usd:
363.72
bux:
68263.41
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Bánhidi Bence (j2), valamint a norvég Kristian Bjornsen (j), Gabriel Ostad Setterblom (b2) és Vetle Eck Aga a férfi kézilabda olimpiai selejtezőtorna Norvégia - Magyarország mérkőzésén a Tatabányai Multifunkciós Csarnokban 2024. március 16-án.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Nem sikerült megtörni a norvég átkot, vasárnap dől el a kéziválogatott sorsa

A magyar férfi kézilabda-válogatott Norvégia ellen játszotta második mérkőzését a tatabányai olimpiai selejtezőtornán. A találkozón Norvégia végig vezetett, megérdemelten nyert is 4 góllal. Vasárnap javítási lehetőség Portugália ellen - az utolsó.

A magyar csapat 20 fős keretéből Norvégia ellen Palasics Kristóf, Krakovszki Bence, Krakovszki Zsolt és Szöllősi Szabolcs maradt ki, az első meccshez képest tehát Pedro Rodriguez bekerülése az egyetlen változás. Az első szombati találkozón Portugália 37-29-re verte Tunéziát, ezzel eldőlt, hogy a magyar válogatott szombaton, a norvégok elleni meccs eredményétől függetlenül még nem tudja megváltani a párizsi repülőjegyet. A magyar válogatott legutóbb 12 éve tudott nyerni Norvégia ellen.

Telt ház és remek hangulat fogadta a csapatokat. Az északiak szerezték az első gólt Reinkind révén, aztán Bóka Bendegúz egy remek befutás után egyenlített. Sagosen találata után Bánhidi Bence fordult be, de a védője szorításában a kapufát találta el. A következő norvég akciót majdnem sikerült hatástalanítani, a blokk jó volt, aztán viszont Blonz futott be és nem hibázott (1-3). Keményen védekezett az ellenfél, ennek egy sárga lap, majd egy hetes lett a jutalma, amit Lékai Máté biztos kézzel értékesített.

Az újabb norvég találat után Sagosen ült le rossz cseréért, de Imre Bence helyzetét Bergerud lábbal védte. A másik oldalon Gröndahl varázsolt, háttal a kapunak húzta be a labdát, ráadásul Sipos Adrián két percet kapott. Szita Zoltán csökkentette a hátrányt (3-5). Az ellenfél azonban szinte minden akcióból betalált, a 8. percben Lyse vette be a kaput.

Amikor sikerült végre megúszni egy norvég támadást, az ellenakcióba is hiba csúszott, a passzt Ancsin Gábor nem tudta összeszedni. A másik oldalon Björnsen lőtte be a szélre kitett labdát (3-7). Bő tíz perc után Chema Rodriguez ki is kérte az első idejét.

Pályára került Fazekas Gergő, aki remekül szolgálta ki Bánhidit, és a beálló faragott a különbségen. Norvégia továbbra is könnyedén dolgozta ki a helyzeteket és értékesítette azokat, a védekezés nehezen állt össze. Fazekas hetest harcolt ki, de Lékai lövését a kapus ki tudta rúgni.

Gullerud Sipos szorításából is betalált, de Ancsin betörése is sikeres volt emberelőnyben. A magyar kapuban Bartucz váltotta Miklert, ám az első lövést ő sem tudta hárítani. Emberelőnyben hét az öt elleni játékkal is megpróbálkoztak a mieink, és Fazekas kíméletlenül be is lőtte a helyzetét középről. Most már jöttek a magyar gólok, de közben Norvégia is betalált minden támadásból, így nem csökkent a hátrány (6-11).

Bodó Richárd ott folytatta, ahol Tunézia ellen abbahagyta, első lövését nagy erővel bevágta Bergerud hálójába. Egy jó labdaszerzés után Bóka iramodott meg, Reinkind kilökte a pályáról - két percet kapott érte. Nagy lehetőség kínálkozott a felzárkózásra. Fazekas pedig okosan játszotta tisztára magát, és estében be is lőtte a ziccert. A másik oldalon a norvég heteshez Bartucz hozzáért, de védeni nem tudott.

Komoly gólpárbaj alakult ki, Fazekas és Sipos is eredményes volt, de szinte azonnal válaszoltak a norvégok is, így a hátrány állandósult (10-14). Rosta Miklós sem tudott betalálni hetesből. Gröndahl továbbra is lendületesen játszott, nem tudták megfogni a mieink. A másik oldalon Bodó volt eredményes, majd Bartucz bravúrja ugrasztotta talpra a közönséget. Ahogy Pedro gólja is, a szélső befutva Bodótól kapott jó labdát (12-15).

Sikerült megfékezni és elnyújtani egy norvég akciót, majd a labdaszerzés után Bánhidi ismét a kapufát találta telibe. Bartucz két bravúrral tartotta a mieinket, főleg a második volt látványos. Közben a macedón játékvezetők nem lopták be magukat a magyar drukkerek szívébe: előbb Bánhidi ellen ítéltek belemenést, majd éles szemmel észrevették, hogy Pedro a vonalra lépett. Aztán pedig norvég hétméterest adtak meg, de Bartucz önkívületben ezt is kivédte.

Négy és fél percig nem született gól, a csendet Imre Bence hetesből törte meg - két kihagyott büntető után rendkívül fontos találat volt (13-15). A félidő utolsó mozzanata Överby nevéhez fűződik, beállóból talált be.

A rossz kezdés után az utolsó 10 percre feljavult a magyar csapat védekezése, és bár a támadójáték lehetne gördülékenyebb és pontosabb, sikerült meccsben maradni.

Második félidő

Eladott labdával és O'Sullivan üres kapus góljával indult a második félidő, majd a következő magyar akció is elhalt. Bartucz peches gólt kapott, Gröndahl lövése a kapufáról a hátára pattant és innen csorgott a kapuba (13-18). Pocsékul kezdett a magyar csapat, több mint négy perc kellett az első gólhoz, Ancsin talált be. Sagosen góljára nem sikerült válaszolni, Bánhidi ellen ítéltek támadóhibát, majd Björnsennel nem bírtak a mieink. A háromból hirtelen hét lett a különbség, időt is kért a magyar kispad.

Imre Bence hetese némileg javított a helyzeten, majd Bartucz védett lábbal. Bodó a felső lécre lőtt, a másik oldalon viszont Blonz biztos kézzel lőtte be a kijátszott akciót. Lékai, aztán Bodó vette be Bergerud kapuját (17-22), aztán újabb Bartucz-bravúr után viszont a norvég kapus is nagyot védett Sipos ziccerénél. Bergerud is elkapta a fonalat, Ilic helyzetét is hatástalanította. Ezek a percek a kapusokról szóltak, Bartucz tartotta a mieinket.

Sagosen megkapta a harmadik kiállítását, így a legnagyobb norvég sztárnak véget ért a meccs. Emberelőnyben ismét megpróbálta a hét az ötöt a magyar válogatott, Ilic pedig be is lőtte a helyzetet (18-22). Kivédekezett norvég akció után, még emberelőnyben Rosta lőtt a hosszú alsóba, ezzel ismét háromra csökkent a hátrány.

Majdnem kilenc percig nem lőttek gólt a norvégok, de Gröndahl távolról betalált, aztán az elhibázott magyar támadás után Blonz is eredményes volt. Bánhidire lehetett számítani továbbra is, amikor megkapta, megoldotta (20-24).

Az utolsó tíz percre fordulva a 4-5 gólos különbség állandósult, Bóka és Imre találataival maradt versenyben a magyar együttes - valamint Bartucz hetesvédésvel. Ilic két norvéggal a nyakán is be tudott törni, gólja után kettőre csökkent a különbség (24-26). Ám sokáig nem lehetett ennek örülni, az újabb norvég gól mellé ráadásul Szita kapott kiállítást.

Blonz szélsőgóljára Hanusz válaszolt gyorsan, már az időre is kellett figyelniük a magyaroknak. Bartucz mindent megtett, hogy nyílt legyen a vége. Nem sikerült azonban közelebb zárkózni, Fazekas cunderét ki tudta rúgni a kapus - három perc, három a különbség.

A hajrában Ilic kapott büntetést, a hetest Gröndahl belőtte. Bóka telibe találta a kapust szélről. Az utolsó percre fordulva Bartucz hetest védett, de Ancsin lövésébe belefújtak - így 29-25-re kaptak ki a mieink. Norvégia a győzelemmel megszerezte az olimpiai kvalifikációt.

A párizsi kvóta vasárnap este Portugália ellen dől el, a magyar csapatnak győznie kell a kijutáshoz.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×