eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Párizs, 2017. szeptember 14.Az olimpiai ötkarika a párizsi Trocadero téren, az Eiffel-torony előtt 2017. szeptember 14-én, miután az előző nap bejelentették, hogy Párizs nyerte el a 2024-es nyári olimpia rendezési jogát. (MTI/EPA/Ian Langsdon)
Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Párizs 2024: fenyegető veszélyre figyelmeztetnek

A biztonsági kihívások mellett a párizsi olimpia idején várható rendkívüli meleget is a fenyegető veszélyforrások közé sorolja egy friss szakmai tanulmány.

Az ötkarikás ügyekben járatos insidethegames.biz a tudományos anyagot ismertetve kiemelte, hogy

a globális klímaváltozás az idei július–augusztusra szélsőségesen magas hőmérsékletet ígér, amely meghaladhatja az összes eddig ismert melegrekordot,

így a 2003-asat is, amikor is több ezren vesztették életüket Franciaországban az akkori hőhullám következtében. Huszonegy éve a kórházakat ellepte a betegek tömege, s becslések szerint tizenöt ezren haltak meg annak nyomán, hogy kilenc egymást követő napon Párizsban a nappali hőmérséklet meghaladta a 35 Celsius fokot, miközben éjszakánként alig volt lehűlés. Az idén nyáron ennél a melegrekordnál körülbelül négy fokkal magasabb hőmérséklet lehetséges - írták a tanulmányban.

A portál ismertetőjében kitért rá, hogy az idei olimpia szervezői ismerik a 2024. július 26. és augusztus 11. közötti időszakra vonatkozó előrejelzéseket, az esetleges veszélyekkel „teljes mértékben tisztában vannak”, és tudják, hogy „a klímaváltozás milyen hatással lehet a versenyekre”. A szélsőséges időjárási viszonyokat érintő „hipotézisek olyanok, amelyekkel teljes mértékben előre kell számolnunk a szükséges intézkedések megtételéhez” – idézte a cikk a szervezőket, akik szerint egy extrém hőhullám létrejöttéhez egy stabil anticiklon és egy „hidegcsepp” néven ismert meteorológiai jelenség kombinációjára van szükség, amely nagyon forró levegőt képes szivattyúzni a Szaharából Franciaországba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×