eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A magyar csapat ünnepli győzelmét a férfi vízilabdatorna döntőjében játszott Magyarország - Görögország mérkőzés végén a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 29-én. A magyar férfi vízilabda-válogatott ötméteresek után 14-13-ra győzött a görög csapat ellen és aranyérmet nyert.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Igazi sztár született Fukuokában: Vogel Soma megbabonázta az ellenfelek lövőit

Bár a fukuokai vizes világbajnokság férfi vízilabdatornájának legértékesebb játékosa Zalánki Gergő lett, hozzá hasonlóan fantasztikus teljesítményt nyújtott Vogel Soma is a kapuban, hiszen az FTC hálóőre 12 ötméteresből 8-at hárított a torna egyenes kieséses szakaszában.

A magyar férfi vízilabda-válogatott ötméteresekkel nyerte meg a görögök elleni fukuokai döntőt, így tíz év után lett újra világbajnok. A magyar csapat hatodszor játszott finálét, mióta egyenes kieséses rendszerben rendezik a világbajnokságot, vagyis 1986 óta.

A vb-döntő egyik nagy hőse Vogel Soma volt, aki négy ötméterest védett ki az aranyéremről döntő szétlövésben. A fukuokai torna legjobb játékosának Zalánki Gergőt választották, aki a spanyolok elleni elődöntőben kétszer volt eredményes, míg a fináléban két gólt lőtt.

A világbajnokság All-Star csapatába Zalánki mellett Manhercz Krisztián is bekerült.

Érdekesség a magyar együttes fukuokai szereplésével kapcsolatban, hogy világversenyen először nyerte meg minden mérkőzését egyetlen góllal az egyenes kieséses szakaszban. Varga Zsolt csapata a negyeddöntőben az amerikaiakat 13-12-re, a legjobb négy között a spanyolokat 12-11-re, míg a döntőben a görögöket 14-13-ra (a rendes játékidőben: 10-10, ötméteresekkel: 4-3) verte.

A magyar válogatott a Japánban elért végső sikerével beérte az olaszokat az örökranglistán: mindkét nemzet csapata négyszer nyert vb-aranyérmet. A szerbek önállóan nyertek kétszer (2009, 2015), Szerbia-Montenegróként egyszer (2005), míg Jugoszlávia kétszer lett első (1986, 1991).

A szerzett érmek tekintetében Magyarországnak senki sem ér a nyomába: 4 arany, 7 ezüst, 1 bronz (12 vb-érem),

a spanyoloknak 9, az olaszoknak 8, a szerbeknek pedig – Jugoszlávia felbomlása óta – ugyancsak 8 érme van világbajnokságokon.

Varga Dénes és Vámos Márton csatlakozott Madaras Norberthez, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökéhez, mindhárman kétszeres világbajnoknak mondhatják magukat, a magyar nők közül Stieber Mercédesznek sikerült ugyanez, 1994-ben és 2005-ben.

Varga Dénes ráadásul a legidősebb magyar világbajnok, 36 évesen és 3 hónaposan akasztották a legfényesebb érmet a nyakába Fukuokában.

Az eddigi korrekorder Madaras Norbert volt, 33 évesen és 7 hónaposan. Világversenyen Gyarmati Dezső az abszolút korrekorder, aki öt nappal az 1964-es tokiói győzelem után ünnepelte 37. születésnapját. Ha jövőre, Párizsban is aranyérmes lesz a magyar válogatott és Varga Dénes is helyet kap a kereteben, akkor ezt a csúcsot is átveheti a nagy elődöktől.

A hétvégi vb-döntő végjátékában remeklő Vogel Soma pályafutása során eddig hét döntőben szerepelt, amelyek ötméteresekkel dőltek el. Azok után, hogy az elsőt elveszítette a Ferencvárossal, a következő hatot megnyerte, négyet a klubjával, kettőt pedig a nemzeti csapattal.

Vogel Soma lehengerlő teljesítményt nyújtott a kulcsfontosságú mérkőzéseken, hiszen a mostani világbajnokság egyenes kieséses szakaszában – a görögök ellen büntetőpárbajt is beleszámítva – 12 ötméteresből csupán 4-et tudtak belőni neki.

A fukuokai világbajnokság MVP-jének választott Zalánki Gergő lett a magyar csapat házi gólkirálya, 19 góllal, őt Manhercz Krisztián követi 12-vel. Varga Zsolt csapatából valamennyi mezőnyjátékos lőtt legalább két gólt a tornán.

Ami pedig a formaidőzítést illeti: hatalmas volt a különbség a két kulcsjátékos eredményességében a Los Angeles-i világkupa-szuperdöntőben lejátszott három ki-ki mérkőzés és a vb egyenes kieséses szakasza között.

Manhercz Krisztián és Zalánki Gergő a világkupán ketten együtt 4 gólt szereztek, ezzel szemben a világbajnokságon csak a negyeddöntő-elődöntő-döntő szakaszban 20-at.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×