eur:
393.2
usd:
367.36
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
A 2022-es pekingi téli olimpiát idéző szobor az eseményt előkészítő bizottság pekingi székházánál, a Soukang Parkban 2021. november 19-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Vu Hong

Kulcsár Krisztián a téli olimpiáról: amíg sportolói bojkottról nincs szó, addig nincs nagy gond

A pekingi olimpiai körülmények egy része nem ígérkezik kellemesnek, de így is bízik az éremszerzésben a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. Kulcsár Krisztián arról is beszélt, hogy amíg sportolói bojkottról nincs szó, addig egyes politikusok távolmaradásának nincs nagyobb jelentősége a szemében.

Kulcsár Krisztián – a tokiói olimpiáról is elmondható – szigorú jelző mellett a rideg és a rugalmatlan jelzőkkel illette a pekingi olimpiát. Szerinte a kínai szervezők részéről nincs meg a „helló, világ, olimpiát rendezünk” hozzáállás, de abban bízik, ez a későbbiekben változni fog, és az ott kialakuló hangulat méltó lesz az ötkarikás játékok szellemiségéhez.

Ami a pekingi olimpiát körüllengő politikai feszültségeket illeti, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke azt mondta, belülről nézve ezek kevésbé szoktak átszivárogni, vagyis a „botrányok” nagyjából kimerülnek abban, hogy egyes országok egyes politikusai bojkottálják a részvételt. Példaként említtette Rio de Janeirót és Tokiót, ahol az oroszok nem lehettek ott, míg Peking esetében az amerikaiak döntöttek úgy, nem akarnak részt venni. „Nem tudok nem őszintén beszélni erről az ügyről: engem ez egyáltalán nem érdekel, és azt hiszem az ott lévőket sem” – fogalmazott a MOB-elnök. A szakember szerint az, hogy egy ország vezetője integritási, dopping, nagy- vagy belső politikai ügy miatt nem vesz részt egy olimpián, teljesen elfogadható, hiszen sokkal ártalmatlanabb dolgok miatt is más területeken. Amíg a probléma nem csap át egy olyan szintre, hogy az már sportolói bojkottot jelent, addig ezzel különösebben nem foglalkoznak – ismételte meg Kulcsár Krisztián.

A MOB-elnök arra is kitért, hogy már az is nagy örömmel szolgálna, ha a 2018-as pjongcsangi téli olimpiához mérhető lenne a magyar küldöttség, igaz, az már eldőlt, hogy csak egyéni versenyzőink lesznek Pekingben. „A női jéghokisokat nagyon szerettük volna ott látni, reméljük, legközelebb ott lesznek” – jegyezte meg. Kulcsár Krisztián összességben úgy véli, hogy a 15-16 fő meglesz, aminél nem is igazán tud – a jeges és havas sportágakban – többet felvonultatni az ország.

Nem elvárás, de a józan prognózisban az érem, akár az érmek is benne vannak – hangsúlyozta végezetül a szakember. "A sportágat talán mindenki tudja, a rövidpályás gyorskorcsolya, annyival kiegészítve, hogy nemcsak a srácok, hanem a mix team is nagyon ígéretesen fest” – fogalmazott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×