eur:
388.99
usd:
363.66
bux:
68187.62
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
MUNICH, GERMANY - AUGUST 08: Joshua Kimmich of Bayern Munich warms up ahead the UEFA Champions League round of 16 second leg match between FC Bayern Muenchen and Chelsea FC at Allianz Arena on August 08, 2020 in Munich, Germany. (Photo by A. Hassenstein/Getty Images for FC Bayern)
Nyitókép: A. Hassenstein/Getty Images

Német futballbotrány: oltásellenesnek tartják a legértékesebb játékost

Joshua Kimmich a támadások középpontjába került, amiért a Bayern München és a német válogatott labdarúgója még nem oltatta be magát a koronavírus elleni vakcinával.

Áll a bál a német labdarúgó-válogatottnál, miután a Lichtenstein elleni vb-selejtezőre készülő csapat egyik edzése elmaradt a héten, és öt játékosnak el kellett hagynia a keretet karanténkötelezettség miatt. A Bayern München védője, Niklas Süle Covid-tesztje hozott pozitív eredményt, s ennek következtében Joshua Kimmichnek, Serge Gnabrynak, Jamal Musialának és Karim Adeyeminek is el kellett különülnie a többiektől.

Az érintett labdarúgók közül egyedül Kimmichről tudni, hogy nem oltatta be magát a Covid-vakcinával, ám a többiek esetében is él a gyanú, ugyanis a helyi rendeletek szerint a teljesen átoltott személyeknek nem kötelező a karantén akkor sem, ha kapcsolatba kerültek fertőzött személlyel. Kimmich nyíltan beszélt arról, hogy aggályai vannak az oltásokra tekintettel, ezért nem adatta be magának a vakcinát.

"Természetesen tisztában vagyok a saját felelősségemmel, betartok minden higiéniai szabályt és háromnaponta teszteltetem magam. De úgy gondolom, mindenkinek saját döntést kell hoznia magáról – idézi cikkében a középpályást a Magyar Nemzet. – Nem vagyok vírustagadó vagy oltásellenes. Jó esély van arra, hogy

előbb-utóbb beoltatom magam, csak annyiról van szó, hogy még vannak kételyeim."

Ennek ellenére Németoszágban felelőtlennek tartják a legértékesebb honi labdarúgót. Dortmund polgármestere, Thomas Westphal teljesen felelőtlennek nevezte, de nem értett vele egyet Tim Meyer, a Bayern München csapatorvosa. A korábbi német válogatott labdarúgó, Dietmar Hamann pedig azt fejtegette, hogy a német stadionokba csak szigorú szabályok szerint, oltással rendelkező szurkolók léphetnek be, s ennek fényében visszás, hogy akár az is előfordulhatna, a pályán 22 oltatlan játékos szaladgál.

A német Bild szerint Kimmichnek sok pénzébe kerülnek az elvei, ugyanis a német törvények szerint a be nem oltott személyek nem kapnak fizetést a munkáltatójuktól a karantén ideje alatt. Mint kiszámolták, Kimmich évi 20 millió eurós fizetéséből kiindulva, hét nappal számolva ez 384 ezer eurós (közel 140 millió forintos) mínuszt jelentene neki.

Eközben Hans-Dieter Flick szövetségi kapitány már azt is kilátásba helyezte, hogy a jövőben nem hívná be a válogatottba az oltatlan játékosokat. Ez már közvetlen hatással lenne Kimmich pályafutására, noha a 26 éves középpályás jelenleg a német futball legértékesebb játékosa, a Transfermarkt 90 millió euróra becsli az értékét.

Kimmich álláspontja azért is furcsa, mert bayernes csapattársával, Leon Goretzkával együtt létrehozta a WeKickCorona mozgalmat tavaly márciusban, és a célja többek közt az, hogy a szegényebb országokban is hozzájussanak az emberek a vakcinához. "Pénzt adományozunk az UNICEF-nek, amely aztán oltóanyaggal segít bizonyos országokban. A lényeg, hogy mindenki hozzáférjen a vakcinához, de annak beadásáról már mindenkinek saját döntést kellene hoznia" – érvelt a futballista.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×