INFORÁDIÓ
2021. október 18. hétfő
Lukács

ronnie brunswijk

suriname

labdarúgás

Suriname államfőhelyettese kimaxolja az életet - most épp profi focista, 60 évesen

Suriname államfőhelyettese "kimaxolja" az életet - most épp profi focista, 60 évesen

Infostart

Suriname elnökhelyettese, a 61. évében járó Ronnie Brunswijk – egyben klubelnök – a kezdő csapatba állította magát a hondurasi Olimpia elleni, a Concacaf-zóna bajnokainak kupájáért játszott találkozón, Paramaribóban. Előtte a fia, Damian játszott az egyik csatárposzton.

Suriname – az egykori Holland-Guyana, egyébként az egyik olyan ország, amelyik Dél-Amerika területén fekszik, de labdarúgó-szövetsége nem az ottani futballszövetség, a Conmebol, hanem az Észak- és Közép-Amerika, valamint a karibi zóna szervezeteit tömörítő Concacaf tagja – beírta magát a futballtörténelembe.

Az ismert futballstatisztikus, a spanyol Alexis Tamayo szerint Ronnie Brunswijk a valaha volt legidősebb futballista egy nemzetközi kupamérkőzésen. Az 1961. március 7-én született politikus az egyik leghíresebb suriname-i klub, az Inter Moengotapoe elnöke, az egyesület stadionja egyébként az ő nevét viseli. Középpályásként korábban is számíthatott már rá a csapata, nevét hiba lenne a Fair Play-listákon keresni.

Sok pletyka szól aktív futballkarrierjéről. Csereként gyakran lépett pályára mondhatni saját klubjában, de az is előfordult, hogy

a cserepadról berohanva állt egy torzsalkodásnál az övéi élére.

Állítólag egyszer egy ásóval is megkergette az ellenfelet. A Surinamese Voetbalbond, a helyi labdarúgó-szövetség 2005 novemberében öt évre eltiltotta, miután eljárás indult ellene azért, mert fegyverrel fenyegette az ellenfél, a Boma Star elnökét. 2006 júliusában a büntetést „bizonyítékok hiányában” megsemmisítették. 2008 februárjában megint csak eltiltották, mert a WBC elleni meccs alatt és után is inzultálta az ellenfelet. 2012-ben jött az újabb súlyos büntetés: egy évre tiltották el a játékvezető és egy ellenfél bántalmazásáért.

A helyi holland nyelvű sajtóban fellelhető információk szerint már 2006 végén Ronald Poelsingh, az Oktatási Minisztérium sportért feleős igazgatója rámutatott, hogy sok klubot drogpénzből finanszíroztak. Világossá tette, az Inter Moengotapoe csapatára is gondolt. Brunswijket 2000-ben – távollétében – hatéves börtönbüntetésre ítélték Hollandiában kokainkereskedelem miatt. 2020-ban az Interpol is elfogatóparancsot adott ki ellene. Brunswijk rendkívüli anyagi erőfeszítéseinek köszönhetően az Inter 2006–2007-ben, történetében először, országos bajnok lett, majd 2008-ban megvédte a címét. Azóta már a tizedik bajnoki elsőségénél járt, megkérdőjelezhetetlenül uralja az utóbbi másfél évtized futballját Suriname-on.

Ronnie Brunswijkről a wikipedia róla szóló, angol nyelvű szócikke alapján tudhatjuk, hogy tizennyolc évesen csatlakozott a suriname-i nemzeti hadsereghez. Jó katonának tartották, és Kubába küldték kommandós kiképzésre. Kiképzése után a hazatért katonai vezető, Desi Bouterse (későbbi államelnök) személyi testőrévé nevezték ki. A Nickerie-ben tett állami látogatás során puskalövés hallatszott. Brunswijk azonnal ugrott, hogy megvédje az elnököt. Később kiderült, hogy valaki véletlenül lőtt.

Főszereplője volt a suriname-i polgárháborút kirobbantó államcsínynek.

Még ugyanabban az évben, 1986-ban Brunswijkot távollétében elítélték egy bankrablás miatt Moengóban. Mindez nem csökkentett a népszerűségén, sőt… Megkapta a Suriname Robin Hoodja becenevet, mivel visszaszerezte az „ellopott” pénzeszközöket a kormánytól, amelyeket aztán visszaadtak az embereknek. Az általa vezetett Dzsungel Kommandót (hivatalosan Suriname-i Nemzeti Felszabadítási Szervezetet) az anyaország, Hollandia is támogatta. Megtorlásul a regnáló erők 1986. november 29-én megtámadták Brunswijk szülőfaluját, Moiwanát, ahol legalább 39 embert, főleg nőket és gyermekeket gyilkoltak meg. Felégették Brunswijk házát is. Több mint százan átmenekültek Guyanába. Az Egyesült Államok Emberi Jogi Bírósága az eset után elrendelte, hogy a kormány több millió dollár kártérítést fizessen a falutámadás 130 túlélőjének.

Az elmúlt harminc évben Ronnie Brunswijk számos tisztséget töltött be, ezek közül az egyik, hogy kapott aranykitermelésre koncessziót. 2020 nyara óta országa elnökhelyettese.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018