eur:
385.9
usd:
355.33
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin
Kozák Danuta a rajthoz evez a női kajak egyesek 500 méteres előfutama előtt a portugáliai Montemor-o-Velhóban zajló kajak-kenu világbajnokságon 2018. augusztus 23-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kozák Danuta: nem lehet a végtelenségig feszíteni

Voltak igen nehéz pillanatai a szezonban Kozák Danutának, de így is sikerült újabb olimpiai és világbajnoki címet is szereznie. A Ferencváros kajakozója a többi között beszélt a vasárnap zárult koppenhágai világbajnokságról és arról is, hogy most a pihenésre, a családjára fókuszál.

Idei eredményeit tekintve elégedettnek tartja magát Kozák Danuta azzal együtt, hogy voltak olyan futamai a szezonban, melyek után némi hiányérzet maradt benne. „De próbálok pozitívan nézni előre, úgyhogy jól sikerült év volt” – fogalmazott a hatszoros olimpiai győztes kajakozó.

Mint azt az InfoRádiónak elárulta, a tokiói játékok során már annyira fáradtnak érezte magát, hogy nem is igazán akart a szezonzáró koppenhágai világbajnokságon elindulni, de miután edzeni kezdett, kedvet kapott, és végül

„jó dolog volt kicsit teher nélkül versenyeznie”,

miután a főversenyen, az olimpián túl volt. A sportoló megjegyezte, bár meglehetősen mostoha körülmények között voltak, összességében ez is elmondható egy jó világbajnokságnak.

A hétvégén Koppenhágában a női kajaknégyessel ezüstérmet szerzett, amire legutóbb 2015-ben, Milánóban volt példa, a Kozák Danuta–Csipes Tamara duó pedig szoros csatában győzte le a fehérorosz duót. Utóbbival kapcsolatban a Ferencváros kajakozója azt mondta, több volt a párosban, de egyszerűen nem voltak képesek bemelegedni a hideg időjárás miatt. Ellenben a négyesben már komfortosabban érezte magát, ott viszont „egyszerűen az erő hiányzott a hajóból”, és talán kicsit későn indítottak.

„Sajnálom, hogy a veretlenségünket így megszakítottuk, de nem lehet a végtelenségig feszíteni… Eddig is hihetetlen volt, hogy a magyarok meddig tudták uralni a négyest”

– tette hozzá.

Visszakanyarodva a nyári tokiói olimpiára, ahol viszont „talán túl meleg is volt”, Kozák Danuta elsőként a négyes befutót emelte ki, pontosabban annak utolsó száz méterét: „nagyon akartam, nagyon akartuk, és meg tudtuk oldani”. Az egyes szám miatt érez egy kis keserűséget, továbbá amiatt, hogy a Bodonyi Dórával alkotott párosuk is „csak” bronzérmes lett. „Amikor oldalra néztem, valahogyan nem tudatosult bennem, hogy lengyelek is elénk csúsztak… De igazából, ami a legerősebb, az a négyes arany” – idézte föl az InfoRádiónak. Mindazonáltal boldogan tudott hazautazni, hiszen

már hatszoros olimpiai bajnok lett.

Kozák Danuta megjegyezte, azt, hogy Rióban három aranyérmet tudott nyerni, hihetetlen és talán megismételhetetlen eredménynek gondolta, ennek ellenére mindenki ezt várta tőle Tokióban is, így aztán kicsit maga is efelé hajlott. „De azt gondolom, miután olimpia bajnoki címmel tértem haza, elégedettnek kell lennem, és az is vagyok” – emelte ki. Megjegyzendő, Kozák Danuta a dániai szezonzáró után már 15 világbajnoki aranynál jár, ami ugyancsak „nem hangzik rosszul”.

Ami a jövőt illeti, egyelőre még nem beszéltek kajakozásról edzőjével, Somogyi Bélával, aki egyben Kozák Danuta férje is. Mint mondta, szeretne kikapcsolódni, pihenni és a családjával lenni, emlékeztetve, hogy két hosszú év felkészülés áll mögötte, ezért nem is szeretne a jövőről beszélni: „Egyelőre próbáljuk az elmulasztott dolgokat behozni a magánéletünkben, ez van most fókuszban.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×