eur:
392.77
usd:
366.34
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Serge Gnabry, a Bayern München játékosa (j) csapattársával, Thomas Müllerrel, miután megszerezte csapata második gólját az Olympique Lyon ellen a labdarúgó Bajnokok Ligájának elődöntőjében Lisszabonban 2020. augusztus 19-én.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Miguel A. Lopes

Indul a Bundesliga: a Bayern a favorit, Szalai Dárdai nyomában

A Bundesliga tizennyolc vezetőedzője közül tizenöt a Bayern München elsőségére tippel az új idény előtt. Ketten tartózkodtak, egyedül a Werder Bremen mestere, Florian Kohfeldt jelölt meg más csapatot, a Borussia Dortmundot.

Ennyire egyértelműek lennének az esélyek? Bizonyos szempontból igen. A Bayern 2020-ban még nem veszített tétmérkőzést, megnyerte a bajnokságot, a DFB kupáját, majd a Bajnokok Ligáját is. Február közepe óta minden meccsén győzött, egészen Amióta Hans-Dieter (azaz Hansi) Flick november 3-án átvette a csapatot, a Bayern 91,67-es, elképesztő győzelmi mutatóval rendelkezik, 36 mérkőzésén 116-25-ös gólkülönbséget produkált.

A 2019–2020-as idényhez képest kerete nem gyengült, sőt a kulcsembereket tekintve alig változott: Thiago Alcantara Liverpoolba igazolt, Ivan Perišić és Philippe Coutinho pedig kölcsönszerződése lejártával visszatért klubjához. Az egyetlen kérdés, hogy mi lesz David Alaba sorsa, akinek a menedzsere a klub vezetői szerint vállalhatatlan anyagi feltételekhez köti a szerződéshosszabbítást.

Érkezett ellenben Leroy Sané, az egyik legjobb német szélső, aki az előző éveket Pep Guardiola Manchester Cityjében töltötte.

Nagyon izgalmasnak ígérkezik a Serge Gnabryval és Robert Lewandowskival alkotott triójuk játéka.

Új szerzemény még a korábbi Schalke-kapus, Alexander Nübel, aki egyelőre nyilvánvalóan tartalék lesz Manuel Neuer mögött, s a 18 éves francia Tanguy Nianzou a Paris Saint-Germain, aki az előző idényben játszott már a PSG első csapatában is. Családja egyébként elefántcsontparti származású.

Flick is jelezte, két-három játékost még szeretne igazolni, az egyik személye közülük ismert. A Bild szerint a Bayern talán még ezen a héten bejelentheti az Ajax jobbhátvédjének, Sergiño Gianni Destnek a leigazolását. A 2019–2020-as idényben a holland élvonalban már 20 mérkőzésen szereplő, Suriname-i származású védő tagja az Egyesült Államok válogatottjának. A Barcelona is nagy erőket mozgósított a kölcsönvétele érdekében, de a jelek szerint túl későn.

Még a Bayernnél is több pénzt költött el (s eddig a nyár Bundesliga-rekordere) a Borussia Dortmund, amely a 17 éves angol Jude Bellingham mellett Emre Cant, Thomas Meunier-t és a brazil Reiniert is megszerezte, a Juventustól, a PSG-től, illetve a Real Madridtól. Azért lehet, hogy a legnagyobb erősítés Jadon Sancho megtartása.

Az RB Leipzig még aktív a piacon, keresi Timo Werner utódát. Nincs már a kölcsönszerződés lejártával a cseh Patrik Schick sem a csapatnál. Szokás szerint érkezett erősítés Salzburgból, a dél-koreai Hi Csan Hvang személyében.

A Bayer Leverkusen 95 millió euróért adott el két játékost, Kai Havert és Kevin Volland távozott. Éppen Schick lett az eddigi legfontosabb vétel, de a klub még keres megfelelő erősítéseket.

Négy magyar válogatott játékos szerepel a keretekben, mindannyian maradtak korábbi klubjukban. Gulácsi Péter és Willi Orbán a BL-elődöntős RB Leipzigban, Sallai Roland a Freiburgban, Szalai Ádám pedig a Mainzban.

A középcsatár a tizenkettedik (!) idényét kezdi meg a német élvonalban, felzárkózott a magyar rekordot tartó Dárdai Pál (13) mögé.

A Bundesliga 1 idénye ma este, a Bayern München–Schalke találkozóval kezdődik. Az elvi lehetősége megvan, hogy a klubok, erősen korlátozott számban beengedjenek szurkolókat a mérkőzéseikre, de a Bayern nem élt ezzel.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×