eur:
394.9
usd:
371.59
bux:
66333.13
2024. április 16. kedd Csongor
Dzsudzsák Balázs a Magyarország - Horvátország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen a Groupama Arénában 2019. március 24-én. A magyar válogatott 2-1-re győzött.
Nyitókép: MTI/Czagány Balázs

Nem nyaralni mennek a magyarok Splitbe

Bár a magyar szurkolók jobban örültek volna annak, ha Zágráb vagy akár Eszék a ma esti Európa-bajnoki selejtező színhelye, a horvátok Splitbe vitték. Mondhatni érvényesült Zlatko Dalić szövetségi kapitány és a tavalyi aranylabdás, Luka Modrić akarata, mindketten sokat tettek azért, hogy a horvátok számára nagyon fontos találkozót a Hajduk Stadionjában, a Poljudban rendezzék meg.

Más kérdés, hogy ma már a horvát vezetők ennek nem igazán örülnek, akadnak olyanok, akik nem is mennek el a mérkőzésre, a Hajduk fanatikusainak atrocitásaitól tartva. A Horvát Labdarúgó-szövetség és a rendőrség kiemelt kockázatúnak minősítette a mérkőzést, ezért is kéri az MLSZ is már napok óta önmérsékletre a kiutazó, becslések szerint másfél ezer magyar drukkert.

A Poljudhoz semmiképpen sem a korábbi jó mérleg miatt ragaszkodott Dalić és Modrić. A horvát válogatott az 1995-ös premier óta tizenkétszer játszott ott, s mindössze egyszer, 2011 júliusában, a szerény képességű grúzok ellen tudott nyerni 2-1-re, 0-1-ről fordítva. A többi tizenegy mérkőzés mérlege hét döntetlen és négy vereség.

Legutóbb 2015-ben játszott ott az azóta világbajnoki ezüstérmet szerző gárda, mégpedig egy meglehetősen rossz hangulatú mérkőzést az olaszokkal. Az UEFA zárt kapusnak rendelte a mecset, miután a horvát szurkolók az előző évben botrányosan viselkedtek a a két csapat milánói meccsén, a San Siróban. A Poljudban az 1-1-es döntetlent hozó mérkőzést beárnyékolta, hogy a kezdés előtt egy óriási horogkeresztet jelenítettek meg a gyepen. Az eset még a korábbinál is feszültebbé tette a Hajduk nevezetes szurkolói csoportjának, a Torcidának és a horvát szövetségnek a kapcsolatát. De a klub elöljáróival sem harmonikus a viszony, a Hajduk nem vett részt a szervezésben, s állítólag sem elnöke, Marin Brbić, sem pedig elnökhelyettese, Lukša Jakobušić nem vesz részt a találkozón.

Már szerdán is érkeztek magyarok Splitbe, mondjuk úgy, nem mindenkit fogadtak a régi jó barátnak járó szívélyességgel. A rendőrség – a Sportske Novosti horvát sportnapilap is beszámolt az esetről – három embert letartóztatott, aki betörte egy magyar rendszámú furgon ablakát. Később a tengerhez vezető promenádon, a Riván keltett feltűnést a fekete pólós magyar szurkolók megjelenése, de a busz utasait gyorsan beterelte a rendőrség egy mellékutcába. Délután két magyar szurkolóra rontottak huligánok az utcán, senki sem sérült meg. A rendőrség két embert letartóztatott, az incidensben senki nem sérült meg.

A horvát szurkolók kissé ellentmondásos érzelmekkel viseltetnek, mert utálják a szövetség vezetőit, ellenben szívesen látják a vb-ezüstérmes futballistákat. Dalić a védelemben és a támadószekcióban, részben kényszerűségből, átalakította az elmúlt másfél évben a csapatát, ugyanakkor a középpályássornak továbbra is a Real Madrid csillaga, Luka Modrić, valamint a Barcelona híressége, Ivan Rakitić a motorja.

Napok óta ismert, hogy a magyar válogatott tartalékos összeállításban kelt útra, s játszik majd. Baráth Botond és Nagy Ádám eltiltás, Szoboszlai Dominik, Bese Barnabás és Pátkai Máté sérülés miatt hiányzik. Ahogyan Marco Rossi fogalmazott, „nehéz helyzetben vagyunk, sok játékosunk hiányzik sérülés vagy eltiltás miatt, négy futballistára nem számíthatok azok közül, akik pályára léptek a márciusi bravúros győzelem alkalmával, ebből három középpályás.”

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Az elmúlt években többször is felmerült már, hogy Tajvant egy elsöprő kínai invázió fenyegeti, ennek pedig már a lehetséges időpontjai is felmerültek. Számos írás foglalkozott azzal, hogy katonai szempontból milyen lehetőségek vannak, azonban sokkal kevesebb vette górcső alá, hogy a társadalomra milyen hatást gyakorolna egy esetleges háború. A The Diplomat elemzése most az ukrajnai háborút példának véve elemezte a lehetséges forgatókönyveket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×