eur:
394.45
usd:
369.62
bux:
65196.65
2024. április 19. péntek Emma
Hosszú Katinka, miután megnyerte a koppenhágai rövidpályás úszó Európa-bajnokság női 100 méteres vegyesúszásának döntőjét 2017. december 15-én.
Nyitókép: MTI

Hosszú Katinka világraszóló tervet forgathat a fejében

Készen áll néhány változtatásra a karácsonyi gigaversenyt rendező International Swimming League berkein belül. Nincs tehát vége annak a történetnek, amely során a FINA eltiltásos fenyegetése után lefújták a FINA-tól független versenyt.

Legfrissebb Facebook-posztja szerint Hosszú Katinka készen áll néhány változtatásra az International Swimming League alternatív úszószervezet környékén, de előtte még edz egy kicsit, küzdve az átállás nehézségeivel a kínai rövid pályás világbajnokság után - ismert, Hangcsouban hat versenyszámban állt rajthoz, ebből négyet meg is nyert, amivel Magyarországot az éremtáblázat harmadik helyére repítette.

No de vissza az ISwimLeague-hez: 2017-ben lett elege Hosszú Katinkának abból, hogy a vizes sportok nemzetközi szövetsége, vagyis a FINA korlátozta az egy úszó által vállalható versenyszámokat az egyes világkupaversenyeken, illetve abból is, hogy a szponzori bevételekből mintha kevés jutna a sportolóknak. Kisvártatva - teniszes mintára - megalapította a GAPS-et, vagyis a profi úszók szövetségét - 14 olimpiai bajnok (például Sarah Sjöström, a 2017-es év úszónője vagy Adam Peaty, a mellúszás jelenkori egyeduralkodója) állt akkor mellé -, amire válaszul a FINA engedett, megnövelte a vk-n vállalható versenyszámok számát, és emelt is a versenyek pénzdíjain.

Ezt követően nem sok hír érkezett a GAPS háza tájáról, azonban

idén új "klaszterbe" tömörültek a "rendszerkritikus" úszók - ez volt az ISwimLeague -, és az idei karácsonyt megelőző napokra rangos pénzdíjas versenyt is hirdettek, a hagyományos szabályoktól gyökeresen eltérő szisztémával.

Ehhez a kezdeményezéshez Hosszú Katinka is csatlakozott, ám néhány hete kiderült, a számos világsztárt - például Cseh Lászlót is - felcsigázó versenyt lefújták, vagyis látszólag újabb csoportot sikerülhetett visszavonulásra késztetni a FINA-nak azzal, hogy kilátásba helyezte,

eltiltja azokat a sportolókat, akik Torinóba mennek.

Ebben a helyzetben készül most újabb nagy dobásra Hosszú Katinka, zsebében a 2018-as év női úszója címmel, aminek átvételekor a világ talán legrövidebb beszédét mondta: "Nagyon köszönöm." A hangcsoui viadal végén az M4 sporttévének nyilatkozva elmondta, nehezményezi, hogy a díjátadó, eseményzáró gálára sportolókat nem igazán hívtak meg.

A hangcsoui beszédből és a legújabb Facebook-posztból egyértelműen az következik,

hamarosan újabb Facebook-poszttal jelentkezik a háromszoros olimpiai bajnok Iron Lady. Torino-ügyben egyébként a Magyar Úszó Szövetség Hosszú és Cseh mellé állt.

Ami biztos, hogy a FINA minden erővel igyekszik megakadályozni a világsztárok elmaradását, ezért is indít

új versenysorozatot 2019-től

- egy múlt csütörtöki bejelentés szerint -, aminek egyik állomása Budapest lehet. A meghívásos, pénzdíjas szupersorozaton összesen 3,9 millió dollárt osztanak szét, egy-egy állomás 3 napos versenynek ad otthont - 50 méteres medencében -, a program szűkített lesz, ugyanis úszásnemenként 50, 100 és 200 méteres számokat, illetve a 400 méter gyors és 200 méter vegyes küzdelmeit rendezik meg, valamint viadalonként négy váltóverseny lesz műsoron. Minden számban csak döntőkre kerül sor, futamonként négy indulóval. Az eseménysorozatra a számok aktuális világ- és olimpiai bajnokai, világcsúcstartói és világranglista-vezetői kapnak majd meghívást. Az úszókat 24 fős (12 férfi, 12 nő) csapatokba osztják majd. Minden meghívott úszó részesül a pénzdíjból, ezen kívül utazással együtt teljes ellátást kapnak. Az összdíjazásból az egyéni versenyek alapján 2,436 millió dollárt, a váltók között pedig 648 ezer dollárt osztanak ki. A fennmaradó 840 ezer dollárból a csapatok részesülnek.

A szabályok sok hasonlóságot mutatnak a Torinóban tervezett versenyéivel.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×