eur:
392.42
usd:
365.8
bux:
66776.92
2024. április 26. péntek Ervin
Björgen lehajrázta Björndalent

Björgen lehajrázta Björndalent

Marit Björgen megelőzte Ole Einar Björndalent. Mindketten norvégok, de egyikük fő száma a sílövészet (volt) a másiké a sífutás, egyikük úr, másikuk hölgy – csak egy különleges versenyről lehet szó. A 37 éves Björgen harmadik lett szerdán a sífutók szabadstílusú csapatsprint számában, s újabb érmével a téli olimpiák történetének valaha volt legnagyobb éremhalmozója lett.

Marit Björgennek ez már a tizennegyedik olimpiai érme volt a pályafutása során (hét arany, négy ezüst, három bronz), Björndalennek, s a listán harmadik, s ugyancsak norvég sífutának, Björn Dählie-nek ugyan nyolc aranya van, de az érmek számát tekintve lemaradnak Björgen mögött. Björgen már négy érmet nyert Dél-Koreában. A szabadstílusú csapatsprintben egyébként az amerikai Kikkan Randall és Jessica Diggins győzött, korábban amerikai sífutónő még soha nem szerzett olimpiai aranyérmet.

A férfiak hasonló versenyszámában győztek a norvégok, Martin Johnsrud Sundby és Johannes Hösflot Kläbo. Sundby így kétszeres, Kläbo már háromszoros bajnoka a phjongcshangi olimpiának. Utóbbin kívül eddig csupán egy versenyző triplázott: a francia sílövő, Martin Fourcade.

A norvégok gyorskorcsolyázásban is nyertek egy aranyat, s vezetik az éremtáblázatot 13 aranyérmükkel. A szerdai kettővel túlszárnyalták szocsi szereplésüket, akkor 11 arannyal, valamint 5 ezüsttel és 10 bronzzal zártak. Harminchárom éremnél tartanak, ez már minden idők legjobb szereplését jelenti, az aranyak tekintetében még csak beállítás, ugyanis 2002-ben, Salt Lake Cityben is tizenhármat nyertek. De még van három napjuk...

A hollandok csalódással zárták a napot, miután sem a női, sem a férfi csapatuk nem győzött gyorskorcsolyázásban. Örültek ellenben az olaszok, akiknek az alpesi síző Sofia Goggia révén megvan a harmadik aranyuk. Mind a hármat egyébként hölgy szerezte. Kiválóan szerepelnek a négy évvel ezelőtti nagy csalódás után, amikor arany nélkül maradtak. Az orosz küldöttségnek egyelőre nincsen aranya, de a női műkorcsolyázónők között akár kettős győzelmet is arathatnak, Alina Zagitova vezet, de alig több mint egy ponttal előzi meg a legutóbbi két világbajnokságon aranyérmes Jevgenyija Medvegyevát.

Aranyesélyes még az orosz jégkorong-válogatott is, amely a norvégok ellen nagyon meggyőző játékkal győzött, s jutott be az elődöntőbe, ahol majd a csehekkel mérkőzik. A másik ágon a kanadaiak találkoznak a svédeket kiejtő német válogatottal.

Az olimpia szerdai versenynapjának győztesei:

Alpesi sí, női lesiklás: Sofia Goggia (Olaszország)

Síakrobatika, férfi krossz: Brady Leman (Kanada)

Sífutás, női szabadstílusú csapatsprint: Kikkan Randall, Jessica Diggins Egyesült Államok). Férfi szabadstílusú csapatsprint: Martin Johnsrud Sundby, Johannes Hösflot Kläbo (Norvégia)

Gyorskorcsolya, férfi csapatüldözéses verseny: Norvégia (Havard Bökko, Sindre Henriksen, Simen Spieler Nilsen, Sverre Lunde Pedersen). Női csapatüldözéses verseny: Japán (Takagi Miho, Szato Ajano, Takagi Nana, Kikucsi Ajaka)

Bob, női kettes: Mariama Jamanka, Lisa Buckwitz (Németország)

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 14:15
2024. április 26. 12:47
×
×
×
×