Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Fantasztikus világbajnokság lesz a budapesti"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A windsori FINA Convention zárónapján Budapest volt a főszereplő: először a délelőtti, a világbajnokságok házigazdáinak prezentációiban kapta a fő helyet, délután pedig a nemzeti szövetségek képviselő ismerkedhettek meg a jövő évi vizes világbajnokság számukra fontos részleteivel.

Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető-igazgatója kiemelte, hogy "a kormányzat és Orbán Viktor miniszterelnök rendkívüli támogatást nyújt a sportnak, és ha a helyzet úgy hozza, a lehetetlenre is vállalkoznak".

A román sportvezető emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi szövetség a mexikói Guadalajara visszalépése miatt súlyos problémákkal nézett szembe, ám a magyarok vállalták a 2017-es világesemény megrendezését.

"Úgy gondoljuk, fantasztikus világbajnokság lesz a budapesti, olyan helyszínekkel, amelyekhez hasonlót még sehol nem láttunk a vizes vb-k történetében. Köszönjük a magyar kormánynak és Gyárfás Tamás FINA-alelnöknek, hogy megteremtik a lehetőséget, azt reméljük, ez lesz minden idők legjobb, legnézettebb FINA-eseménye" - tette hozzá Marculescu.

Gyárfás Tamás, a szervezőbizottság társelnöke úgy fogalmazott, "alapvetően hálásak lehetünk a mexikóiaknak, hogy visszamondták a rendezést, így ugyanis már most elkészül a fantasztikus új uszoda, amelyet egyébként talán csak 2021-ben avattunk volna".

Hozzátette: számára az egész vb elsősorban az új uszodáról szól, mert olyan létesítménnyel gazdagodott Budapest, ahol a jövő generációk sora ismerkedhet meg az úszósporttal, és ha úgy adódik, válhat nagyszerű versenyzővé.

"Természetesen a világbajnokság nélkül aligha épült volna ilyen uszoda, azaz a kettő kéz a kézben jár, ráadásul ezzel az eseménnyel óriási lökést adhatunk a 2024. évi olimpiai pályázatnak is" - mondta Gyárfás Tamás.

Fürjes Balázs kormánybiztos, a 2024-es budapesti olimpiai pályázat vezetője, egyben a Dagály-uszodakomplexum építéséért felelős kormánybiztos azzal kezdte, hogy a világbajnokság a "megfelelő esemény a megfelelő városban, a megfelelő időpontban", arra utalva, hogy egy viharos gyorsasággal fejlődő világvárosba érkezik a világ egyik legfontosabb sporteseménye.

Emlékezetett arra, hogy a SportCal nevű szakportál összeállításában a sportvárosok világranglistáján az utóbbi években látott beruházások, illetve a sport szilárd támogatása révén Budapest immár a hetedik helyen áll.

Egy különleges technikával rögzített videón a konvención jelenlévők végignézhették, hogyan épült meg a 130x90 méteres, 45 méter magas, 30 ezer négyzetméter alapterületű komplexum, amelynek építése ötezer embernek adott munkát.

Fürjes Balázs szólt a 2024-es olimpia magyar pályázatáról, jelezve, hogy rendkívül rövid közlekedési időkkel, kompakt tervvel készülnek, amelyeknek köszönhetően Budapest egyetlen hatalmas olimpiai helyszínné válik.

"Los Angeles és Párizs révén két nagy és gazdag város a riválisunk, a kérdés az, csak nagy és gazdag városok nyerhetnek, vagy közepes méretű világvárosok is? Mi úgy gondoljuk, Budapest igazi alternatíva, amely valami mást kínál, mint a többiek, és képes valami izgalmasat, valami újat nyújtani egy olimpia megrendezésével" - mondta.

Szántó Éva, a világbajnokság lebonyolításért felelős Bp2017 Nkft. ügyvezető-igazgatója az öt versenyhelyszínről szólt röviden, a Dagály-komplexumról, a margitszigeti Hajós Alfréd Uszodáról, az ideiglenes városligeti uszodáról (amelyet a Műjégpályán állítanak fel), az óriástoronyugró-konstrukciónak helyet adó Batthyányi térről, valamint a nyíltvízi versenyek házigazdájáról, Balatonfüredről.

Az ezeket, illetve Budapest látványosságait bemutató videót is óriási taps fogadta a teremben. Szántó Éva elmondta, "az ország számára már most nagyszerű örökséget ígér az esemény, hiszen jelentősen gazdagodik a sportinfrastruktúra, nagyszerű inspirációt kaphatnak a fiatalok, hogy maguk is rendszeresen sportoljanak, és fantasztikus mennyiségű tapasztalattal gazdagodhatunk szervezési téren, amit a jövőben kamatoztathatunk, akár már a 2024-es olimpia kapcsán is."

A 2024-es olimpia rendezőjéről a jövő szeptemberi, perui NOB-kongresszus dönt.