Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az orosz titkosszolgálatok rászálltak néhány doppingellenőrre

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Rutinszerűen akadályozták munkavégzésükben a doppingellenőröket az orosz atléták az elmúlt fél évben - összegezte tapasztalatait szerdán a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA).

Jelentése szerint 2947 tesztet végeztek el ebben az időszakban, 736 tervezett vizsgálatra viszont nem kerülhetett sor, például azért, mert az ellenőrök hivatalos engedély hiányában nem tudtak bejutni a sportolók garnizonszerű lakhelyére. Néhány esetben a tesztelésre kiválasztott versenyzők nem indultak el az adott versenyen, hogy elkerülhessék az ellenőrzést, összességében pedig 111 alkalommal történt mulasztás a holléti nyilvántartással összefüggésben.

A WADA a jelentésében azt is megjegyzi, hogy néhány doppingellenőrt az orosz titkosszolgálatok az országból történő kiutasítással fenyegettek meg.

Az elvégzett vizsgálatok közül 52 zárult pozitív eredménnyel, ezek közül 49 esetben meldoniummal akadtak fenn a versenyzők.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) a 2014-ben kirobbant orosz doppingbotrány nyomán tavaly novemberben felfüggesztette az orosz sportági szövetség (VFLA) tagságát, ami azt jelenti, hogy az orosz atléták jelen állás szerint nemzetközi versenyeken nem vehetnek részt, csak hazai viadalokon szerepelhetnek, s ha ez a döntés nem változik, a riói olimpián sem lehetnek ott. Az IAAF tanácsa pénteken határoz arról, hogy az orosz atléták indulhatnak-e az augusztusi nyári játékokon.