eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Egyszeri csoda a Leicester City sikere

Egyszeri csoda a Leicester City sikere

A Leicester City bajnoki sikere sportgazdasági szempontok alapján nehezen megmagyarázható, hiszen Angliában csak a 12. helyen áll a bevételi listán - vélekedett Szabados Gábor sportközgazdász. A szakértő szerint részben a tévés bevételeknek köszönhető a kis csapat bajnoki címe, amely azonban egyszeri teljesítmény volt.

„Hogy a Premier League klubok közül miért éppen a Leicester City lett a legjobb ebben az évben, azt gazdaságilag nem lehet megmagyarázni. Azt meg tudjuk magyarázni, hogy miért a Real Madrid, a Manchester City vagy a Bayern München van ott a BL elődöntőjében – mert ezek a legnagyobb költségvetéssel rendelkező futballklubok közé tartoznak Európában. De a Premier League-ben a Leicester City a 12. helyen áll a bevételi listán, tehát semmi nem indokolja, hogy ők nyerjék a bajnokságot” - mondta Szabados Gábor sportközgazdász.

Hozzátette: ugyanakkor egyértelműen kimutatható gazdasági szükségszerűségekkel, hogy a topligák közül miért éppen a Premier League-ben fordult elő, hogy egy ilyen esélytelen csapat nyerje meg a bajnokságot.

„A Premier League-ben a legnagyobb a csapatok bevétele a többi ligához képest, és ilyen szempontból a legkiegyensúlyozottabb is. Tehát míg óriási a különbség a Manchester United és a Leicester City költségvetése között, a hátul lévő csapatok is nagyon komoly költségvetéssel rendelkeznek. Nemzetközi viszonylatban a Leicester City a világ 24. legnagyobb bevétellel rendelkező csapata” - hangsúlyozta a sportközgazdász.

Szabados Gábor szerint nyugodtan kijelenthetjük, hogy amit most láttunk a Leicester Citytől, az egyszeri és megismételhetetlen teljesítmény volt.

„Ne számítsunk arra, hogy a következő években is hasonló teljesítményt tud nyújtani a csapat. Még úgy sem, hogy a mostani szezon jelentősen megnöveli a bevételeit és a BL-szerepléssel is alaposan fel tudják duzzasztani a költségvetésüket. Hosszú távon nem veheti fel a versenyt a legnagyobbakkal” - fogalmazott Szabados Gábor.

A sportközgazdász azonban megjegyezte, hogy ha okosan fektetik be azokat a plusz jövedelmeket, amelyeket most megszereznek, akkor szintet léphetnek.

„Akár hosszú távon is ott lehetnek a topcsapatok mögött, de ennél többet reálisan nem érhetnek el. Ez kicsit olyan, mint amikor a görög válogatott Európa-bajnokságot nyert 2004-ben: az sem ismétlődött meg és ők sem tudtak ehhez a teljesítményhez később felnőni. Ez egyszeri csoda, amelynek azonban nagyon örülhetünk, mert jó látni, hogy a mai anyagias és a gazdasági háttér által meghatározott futballban még mindig előfordulhat az, hogy a kicsi legyőzi a nagyokat” - mondta Szabados Gábor sportközgazdász az InfoRádiónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×