eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hosszú Katinka kihagyja a FINA budapesti gáláját?

Hosszú Katinka kihagyhatja a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) hagyományos díjátadó gáláját, amelyre január 31-én Budapesten kerül sor.

A luxemburgi Euro Meet úszófesztivál honlapján (euromeet.lu) megjelent közlemény szerint Hosszú is ott lesz a január 29. és 31. közötti verseny mezőnyében. A többszörös világ- és Európa-bajnok úszónő 2013-ban és 2014-ben is rajthoz állt Luxemburgban.

"Úgy tudom, hogy a most hétvégén Austinban szereplő Katinka versenyengedélyt kért a jövő heti, nizzai versenyre és a február elején esedékes amiens-i viadalra is, de a január végi luxemburgi versenyre nem - nyilatkozta Gyárfás Tamás, a honi úszószövetség (MÚSZ) elnöke, FINA-alelnök az MTI megkeresésére.

- Mi ebből azt a következtetést vontuk le, hogy Katinka a FINA meghívásának eleget tesz. Csak feltételezni tudom, hogy a nevezés a luxemburgi versenyre korábban történt, még mielőtt a FINA kitűzte volna a budapesti gála időpontját, és oda Katinka - mint aki az eredményhirdetésen igencsak érdekelt - meghívást kapott volna."

A FINA szokásos éves díjátadóján jutalmazzák a világszövetséghez tartozó sportágak - úszás, vízilabda, műugrás, óriás-toronyugrás, nyíltvízi úszás, műúszás - legjobbjait. Emellett a budapesti esemény keretében ülésezik a FINA végrehajtó bizottsága, a Büro. Január végén a magyar fővárosban dől el az is, ki rendezheti meg a 2021. évi vizes világbajnokságot, amelyet eredetileg Magyarország nyert el, de azzal, hogy a 2017-es vb rendezője lett, a 21-es vb gazdátlanná vált.

Időközben a Magyar Úszó Szövetség és Hosszú Katinka közötti vita újabb részletével szolgált Sós Csaba, a MÚSZ szakmai alelnöke. Szerinte - amint azt a sportvezető a Hír TV Középkezdés című péntek esti műsorában elmondta - Hosszú Katinka első, december 22-ei sajtótájékoztatója előtt körülbelül tíz nappal-két héttel volt egy személyes, tisztázó jellegű megbeszélés a MÚSZ-ban a szövetség szűk vezetése és a versenyző, valamint edző-férje, Shane Tusup között.

"Annál a pontnál, amikor Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke felrótta, hogy Hosszú Katinkáék pénzt kértek a budapesti világbajnokság promóciós filmjében való szereplésért, ők felálltak és elmentek - jelentette ki Sós Csaba, aki még hozzáfűzte: - Nem volt teátrális és unintelligens a történet. Az igazi meg nem értés a promóciós film körül van. Õk úgy gondolják, hogy Katinka egy áru, és mindenkor fizessék meg."

Sós Csaba emlékeztetett arra, hogy Hosszú Katinka edzőtáborozásait 18 éves koráig a szövetség fizette. Elmondta még, hogy Shane Tusup ugyanolyan edzői díjazásban részesül Magyarországon, mint Kiss László szövetségi kapitány, Hosszú Katinka pedig ötszörös világbajnokként és világranglista-vezetőként ugyanakkora Gerevich Ösztöndíjat kap, mint a londoni aranyérmes Risztov Éva vagy az olimpiákon eddig öt érmet nyerő Cseh László.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×