eur:
392.26
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Lionel Messi ötödször aranylabdás

Lionel Messi, az FC Barcelona argentin válogatott futballistája nyerte el 2015-ös teljesítménye alapján a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), valamint a France Football magazin által közösen odaítélt FIFA-Aranylabda díjat, amelyet a FIFA zürichi gáláján adtak át hétfőn. A legszebb gólért járó Puskás-díj a brazil Wendell Liráé lett.

A 28 éves Messi - aki Kakától, a brazilok világbajnokától vehette át a díjat - 2009, 2010, 2011 és 2012 után ötödször érdemelte ki az elismerést. A katalán együttes az ő vezérletével történelmet írt, ugyanis a bajnoki cím és a kupagyőzelem mellett a Bajnokok Ligájában is diadalmaskodott, ezzel másodjára vitte véghez ezt a bravúrt, amely korábban még egyetlen csapatnak sem sikerült.

Messi 43 góllal zárta az idényt, s Neymarral, valamint Luis Suarezzel kiegészülve félelmetes hármast alkotott, az "MSN-trió" rekordot jelentő 122 találattal zárta a szezont.

A FIFA honlapjának beszámolója szerint Messi hatalmas fölénnyel, a szavazatok 41,33 százalékát begyűjtve diadalmaskodott. A második helyen a háromszoros győztes Cristiano Ronaldo, a Real Madrid portugál csatára végzett 27,76 százalékkal, míg Neymar 7,86 százalékkal lett harmadik.

"Hihetetlen, hogy ez már az ötödik. Ez sokkal több, mint amiről gyermekként álmodtam" - mondta a győzelem pillanatait követően Messi.

A nőknél a világbajnoki címet nyert amerikai válogatott középpályását, Carli Lloydot választották a legjobbnak, aki a vb-fináléban mesterhármast ért el.

A hetedik alkalommal kiírt Puskás-díjat, vagyis az év legszebb góljáért járó elismerést Wendell Lira kapta. A 27 éves játékos azzal érdemelte ki az elismerést, hogy tavaly március 11-én a brazil Goiás állami bajnokságban az Atlético-GO - Goianesia meccs 28. percében egy kiugratást követően ollózó mozdulattal juttatta kapuba a labdát, s ezzel 1-0-s vezetéshez juttatta a vendégeket. Érdekesség, hogy a találkozót, melyet Lira csapata nyert 2-1-re, négyszáznál is kevesebb néző látta a helyszínen.

A díjat - amelyet korábban Cristiano Ronaldo, a török Hamit Altintop, a brazil Neymar, a szlovák Miroslav Stoch, a svéd Zlatan Ibrahimovic és a kolumbiai James Rodriguez érdemelt ki - Hidetosi Nakata korábbi japán válogatott futballista adta át.

Wendell Lira a szavazatok 46,7 százalékát gyűjtötte be, a második Messi lett 33,3 százalékkal, míg az olasz Alessandro Florenzinek (AS Roma) a Bajnokok Ligájában a Barcelona ellen szerzett találata 7,1 százalékot kapott.

A legjobb férfi csapatot irányító edző Luis Enrique, a futballtörténelemben másodszor triplázó FC Barcelona vezetőedzője lett. A legjobb női csapatot irányító szakembernek a világbajnoki címet nyert amerikai válogatott szövetségi kapitányát, Jill Ellist választották.

A FIFA Fair Play-díját azok a klubok és szövetségek kapták, akik segítették a menekülteket. Az elismerést a korábbi német válogatott futballista, a ghánai születésű Gerald Asamoah vette át.

Az elnöki különdíjat ezúttal nem osztották ki, mivel Joseph Blatter FIFA-elnököt a szervezetet sújtó korrupciós botránnyal összefüggésben az etikai bizottság nyolc évre eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől, így a gálán sem vehetett részt.

A labdarúgókat képviselő érdekvédelmi szervezet (FIFPro) által megválasztott álomcsapatba négyen-négyen kerültek be a Barcelonából és a Real Madridból, míg egy-egy játékost adott a Bayern München, a Paris Saint-Germain és a Juventus. A legjobb tizenegyben négy brazil mellett két spanyol és egy-egy német, horvát, francia, argentin és portugál futballista szerepel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 14:15
2024. április 26. 12:47
×
×
×
×