Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mi lesz a német Formula-1-es versennyel?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Franciaországban 2008 óta nem rendeznek Formula-1-es versenyt, és volt, hogy a belga pálya is kimaradt a versenynaptárból. Ezúttal a németek versenye van veszélyben.

A hivatalos versenynaptárban jelenleg szerepel, ám továbbra sem tudni, lesz-e idén Német Nagydíj a Formula-1-es autós gyorsasági világbajnokságon. A magyar versenyt megelőző hétvégére tervezett versennyel évek óta gond van: hiába rendezik felváltva hol Hockenheimben, hol a Nürburgringen, a nézőszám tavaly 52 ezres, egy évvel korábban 45 ezres volt. A veszteség elkerüléséhez legalább 60 ezer nézőre lenne szükség. Ráadásul az üres lelátók nem tesznek jót a sportág megítélésének sem. A mostani bizonytalan helyzetben még a jegyárusítás sem kezdődött el, ami újabb veszteségeket okozhat a versenynek.
 
"Leteszünk egy szerződést egymás elé, és meglátjuk, mi lesz" - nyilatkozta a SkyNews tévécsatornának Bernie Ecclestone, a sorozat vezetője. A hírek szerint jelenleg egyik német pálya sem áll készen a verseny megrendezésére, ám ez alapvetően nem kellene, hogy problémát jelentsen, hiszen az októberben a száguldó cirkuszt fogadó mexikói pálya felújítása sem készült még el.
 
Ecclestone szerint 50 százaléknál is kevesebb esély van a Német Nagydíj megrendezésére. Az angol üzletember úgy fogalmazott: ha március elejéig nem lesz megállapodás, onnan már nehéz lesz visszahozni a versenyt.
 
Az aktuális világbajnok általában sokat lendít a helyi versenyen. Nigel Mansell 1992-es világbajnoki címe után egy évvel Angliában két versenyt is rendeztek: a Brit Nagydíj mellett az Európa Nagydíjat. Michael Schumacher sikerei csúcsán Németországban rendezték a hazai verseny mellett az Európa Nagydíjat is, majd Fernando Alonso világbajnoki címeit követően második spanyol versenyként Valencia adott otthont a versenynek. A német Sebastian Vettel, majd a Mercedes világbajnoki címei azonban úgy tűnik kevés lesz ahhoz, hogy a Német Nagydíjat megtarthassa a sorozat.

Hanganyag: Domanits András