eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Már csak két hónap a labdarúgó-vb kezdetéig

Két hónap múlva kezdődik az idei év legjelentősebb sporteseménye, a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság. Összeállításunkból kiderül, most melyik válogatottat tartják a legesélyesebbnek, mennyi jegy vár még gazdára és milyen különleges közvetítéssel készülnek a szervezők.

A fogadóirodáknál és Michel Platini UEFA-elnöknél is a spanyol, a brazil és az angol válogatott a világbajnokság fő esélyese két hónappal a torna előtt. A francia sportvezető szerint ez a három csapat képvisel olyan minőséget, amellyel meg lehet nyerni a vb-t. Platini hozzátette: ezeken a gárdákon kívül még számos olyan csapat van, amelyet nagyon nehéz legyőzni, de azokban talán nincs annyi potenciál, hogy a végső siker is összejöjjön. Az általa
esélyesnek tartott trióra veszélyesnek tartja Argentínát, Franciaországot, Hollandiát, Olaszországot, Elefántcsontpartot és Portugáliát.

A bwin fogadóirodánál az Európa-bajnok spanyolok végső győzelme fizeti a legkisebb, 5-szörös pénzt. A brazilok győzelmére 6-os, az angolokéra 7,25-ös, az argentinokéra 8-szoros a szorzó.

Pesszimista franciák

Ezúttal kevesebb szó esik a francia válogatott esélyeiről, és egy felmérés szerint a francia drukkerek is pesszimistán látják az együttes világbajnoki szereplését. A szurkolók öt százaléka hiszi azt, hogy a Kékek képesek megnyerni a él-afrikai tornát. Az összlakosság 50, a futballdrukkerek 49 százaléka gyors búcsút prognosztizál, a teljes népesség 28, míg a sportág iránt behatóbban érdeklődők 40 százaléka ugyanakkor tisztességes helytállásban bízik.

A William Hillnél a legvalószínűbbnek azt tartják, hogy a két spanyol sztárcsatár, David Villa vagy Fernando Torres lesz a gólkirály, mindkettejük elsőségére 9-szeres pénzt fizetnek. Õket követi Wayne Rooney, Luis Fabiano és az utóbbi hetekben félelmetes formában játszó Lionel Messi 10-es oddsszal.

Jó formában az argentin csatárok

A Barcelona argentin sztárja kapcsán az a kérdés vetődik fel legtöbbször, hogy tudja-e tartani formáját a nyári vb-ig, és ha igen, képes lesz-e aranyéremig vezetni hazája válogatottját. A megállíthatatlannak tűnő Messit legtöbbször éppen szövetségi kapitányához, Diego Maradonához hasonlítják. Ugyanakkor az is tény, a támadó nem brillírozott a dél-amerikai vb-selejtezők során, és sokak szerint ennek az volt az oka, hogy Maradona más poszton szerepeltette, mint a Barcelonában.

Az argentin szurkolók ugyanakkor elégedetten szemlélhetik, hogy több csatáruk is kiváló formában szerepel már hosszabb ideje. Messi mellett Gonzalo Higuaín a Real Madridban, Carlos Tévez a Manchester Cityben, Sergio Agüero az Atlético Madridban, Diego Milito pedig az Interben ontja a gólokat, és Diego Maradona várhatóan Martin Palermót is nevezi a vb-keretbe.

A spanyolok drukkerek is megnyugodhatnak, hiszen minden bizonnyal felépül sérüléséből a tornára Francesc Fabregas. Az Arsenal középpályása a Barcelona ellen szenvedett szárkapocscsont-repedést, ami miatt másfél hónapot kell kihagyni, de ha minden jól megy, a spanyol válogatott edzőtáborában már ott lehet.

Az angolok Ashley Cole idő előtti felépülésének örülhetnek, és abban bíznak, Wayne Rooney rakoncátlankodó bokája és térde bírja ki július közepéig. Még 500 ezer jegy eladó

Pénteken mutatták be a világbajnokság hivatalos jegyét, a belépők árusításának utolsó szakasza pedig április 15-én kezdődik, ekkor nyílnak meg a jegyközpontok a rendező városokban. Még 500 ezer jegy vár gazdára, a döntőt kivéve valamennyi találkozóra lehet belépőt vásárolni.

Eddig összesen 2,2 millió jegy talált már gazdára, a legutóbbi, negyedik értékesítési szakaszban az eladott jegyek 85 százalékát dél-afrikai állampolgárok vásárolták meg.

3D-s közvetítés lesz a sláger

Kiderült az is, ez lesz az első világbajnokság, amelyről három dimenzióban is közvetítenek, a 64 meccsből 25 az új technikával is látható lesz. A hét különleges kamerával közvetítendő találkozók elsősorban a brazil válogatottat "érintik": az ötszörös vb-aranyérmes együttes mindhárom csoportmeccse szerepel az első szakasz kiválasztott 15 összecsapása között. Németország, Hollandia, Spanyolország, Argentína, a Koreai Köztársaság és Nigéria egyaránt két 3D-s mérkőzést kapott.

A tavalyi Konföderációs Kupán már tesztelt technológia a seregszemle nyitómérkőzésén mutatkozik be, és a felszerelést biztosító japán cég illetékese szerint legalább akkora áttörés lesz, mint a fekete-fehéret váltó színes televíziózás. A térhatású adás 26 országban lesz látható, a helyszínen pedig a kiépített szurkolói zónákban és mozikban is feltehetik az érdeklődők a különleges 3D-szemüvegeket.

Rendben a stadionok

Március végén a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség ellenőrei a bejárások után mind a tíz stadiont vb-mérkőzések rendezésére alkalmasnak találták. "Az utolsó bejárás is megtörtént, és most már kijelenthetjük, teljesítettük, amit ígértünk, tíz világszínvonalú arénát építettünk" - mondta akkor Danny Jordaan, a szervezőbizottság ügyvezetője.

A dél-afrikaiak öt új stadiont építettek, ötöt újítottak fel, - mindezt összesen 1,3 milliárd dollárnak megfelelő összegből -, és annak ellenére időre elkészültek a munkálatokkal, hogy a kivitelezések kezdeti szakaszában rendszeresen le kellett állni a munkákkal sztrájkok és egyéb problémák miatt. A torna mérkőzéseit Johannesburgban két stadionban, továbbá Fokvárosban, Durbanben, Port Elisabeth-ben, Bloemfonteinben, Nelspruitban, Polokwanéban, Rustenburgban és Pretoriában rendezik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×