Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Felfüggesztett büntetést kapott a Renault

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Nemzetközi Automobil Szövetség eltiltotta a Renault Formula-1-es csapatot, de a büntetés végrehajtását két évre felfüggesztette. Az istállót azzal vádolták, hogy utasítást adott Nelson Piquet-nek a tavalyi Szingapúri Nagydíjon arra, falnak rohanjon autójával, ezzel segítve klubtársát, Fernando Alonsót.

Az FIA a francia istálló korábbi vezetőjét, Flavio Briatorét meghatározatlan időre eltiltották valamennyi F1-hez köthető tevékenységtől, így a menedzseléstől is, míg a Renault volt főmérnöke, Pat Symonds öt éves eltiltást kapott, mivel a szervezet szerint a baleset az ő ötletük volt.

"A Renault istálló ezzel nem csak a sportág jó hírét tette kockára, de veszélybe sodorta a nézők, a pályabírók, más versenyzők és Nelson Piquet Jr. testi épségét is" - indokolta döntését a FIA.

Bernard Rey, a Renault-csapat elnöke bocsánatot kért a motorsport világtanácsa előtt, és jelezte: vállalják a felelősséget, és remélik, hogy az istálló a jövőben szebb napokat is megélhet majd.

A Renault eltiltását azért függesztette fel a 2011-es szezon végéig a FIA, mert értékelte, hogy az érintett vezetők még az ítélethirdetés előtt távoztak posztjukról, továbbá a Renault elismerte bűnösségét, vállalva a felelősséget a botrányért.

A francia csapat múlt szerdán gyakorlatilag elismerte a vádakat, s közleményében jelezte, hogy nem fogja vitatni azokat. Flavio Briatore és Pat Symonds azonnal távozott posztjáról.

A kétszeres világbajnok Alonso a múlt héten azt mondta, hogy semmit sem tudott a súlyosan sportszerűtlen utasításról.

Sajtóértesülések szerint a FIA az ifjabb Piquet háromszoros vb-győztes édesapjától értesült a történetekről, majd néhány nappal később a fia is vallomást tett, akit a sikertelen szereplés miatt augusztus elején menesztett a Renault.