eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Drogbának évek óta csömöre van, a Milan ügyvezetője meg összeesküvésről beszél

Nem volt jó hétvégéje a listavezető csapatoknak: a Real Madrid kikapott, a Bayern München, az Arsenal és az Inter sem tudott nyerni. Továbbra sem megy a Milannak, feltámadt ellenben a Chelsea - amnely azért nem gond nélküli, Didier Drogba nem tud lakatot tenni a szájára. A hétvége futballösszefoglalója.

William Gallas góljának köszönhetően maradt az Arsenal az angol bajnoki tabella élén. A Manchester United elleni szuperrangadó első félidejének játéka elmaradt a várakozástól. A vendégek szinte az első helyzetükből gólt szereztek: Wayne Rooney labdája Gallasról került az Ágyúsok hálójába.

A második játékrészt a hazaiak kezdték jobban, s alig több mint két perc alatt kiegyenlítettek. Sir Alex Ferguson, a Man United menedzsere középső védőinek koncentrálási és helyezkedési hibája miatt kapott gólt a csapat. Az idény eddigi legjobb Arsenal-játékosa, Cesc Fabregas helyezett a hálóba.

Ezt követően megélénkült a játék, kifejezetten jó futballt hozott a második félidő. Az Arsenal alakított ki több helyzetet, de a Man United szerezte meg a vezetést: a 81. percben a csereként beállt Louis Saha zseniális sarkalása után Patrice Evra középre adott, s a tiszta helyzetben érkező Cristiano Ronaldónak nem okozott különösebb gondot a gólszerzés.

Úgy tűnt, folytatódik a Manchester United sorozata, a Vörös Ördögök megnyerik sorozatban 12. bajnoki, vagy nemzetközi kupamérkőzésüket. Ám az Arsenalnak akadt még egy nagy dobása: a 91. percben az előrehúzódott William Gallas a kapuba lőtte a labdát. Vigyázzunk a fogalmazással: nem a hálóba. A labda ugyanis nem jutott el a hálóig, de Edwin van der Sar biztosan a gólvonal mögül ütötte ki.

A találkozó után Sir Alex erősen bírálta Webb játékvezetőt, mondván, a bírónak a második Arsenal-gól előtti akcióban egyszer szabadrúgást kellett volna ítélnie a Man United javára, egy Saha elleni szabálytalanság miatt.

A Chelsea, ellentétben a Uniteddel, folytatta győzelmi sorozatát, a Fulham elleni, október eleji döntetlen után immár hét mérkőzését nyerte meg. A szerdán, a Leicester elleni Ligakupa-mérkőzésen Fülöp Mártonnak mesterhármast lövő Frank Lampard ezúttal is betalált a kapuba, ez volt a klub mezében elért 100. találata. A második gólt Juliano Belletti lőtte, hihetetlen erővel.

A Kékek akár ünnepelhetnének is (Avram Grant még azt is mondta, "visszatértek a versenybe", csapata immár a harmadik helyen áll), de akadnak azért gondok. Malouda nem talál magára az edzőváltás óta, s egyre valószínűbb, hogy Didier Drogba előbb-utóbb távozik. Vasárnap reggel azt nyilatkozta az egyik bulvárlapban, hogy csömöre van, nagyon megbánta már, hogy a Chelsea-hez szerződött.

A Tottenham élén bemutatkozott az új menedzser, Juande Ramos. Döntetlennel, a csapat elhozott egy pontot a Boro otthonából. Folytatta meglepően jó szereplését a Portsmouth, amely sorozatban az ötödik idegenbeli mérkőzését nyerte meg. Érdekes, hogy a Pompeynek becézett alakulat otthon 9, idegenben már 13 bajnoki pontot szerzett.

Angol bajnokság, 12. forduló
Szombat

Arsenal-Manchester United 2-2
Aston Villa-Derby County 2-0
Everton-Birmingham 3-1
Fulham-Reading 3-1
Middlesbrough-Tottenham 1-1
Newcastle United-Portsmouth 1-4
Wigan-Chelsea 0-2
Blackburn-Liverpool 0-0
Vasárnap
West Ham United-Bolton 1-1
Hétfő
Manchester City-Sunderland
Az élcsoport: 1. Arsenal 27 pont (11 mérkőzés), 2. Manchester Unted 27, 3. Chelsea 24, 4. Portsmouth 22, 5. Blackburn 22 (11), Manchester City 22 (11)Spanyolországban az üldözők közelítettek a Real Madridhoz. A "királyi klub" elszenvedte második bajnoki vereségét, miután simán kikapott a Sevillától. Az UEFA-kupa és a Spanyol Kupa, no meg a spanyol Szuperkupa címvédője a Madrid mumusa: ősszel háromból háromszor verte meg.

Bernd Schuster a találkozó után a játékvezetőt okolta ("Katalán, nem is kell többet mondanom"), de aligha Álvarez Izquierdo miatt kapott ki a csapata. (Noha aztán Guti és Van Nistelrooy is felsorakozott véleményével az edző mögé.)

A Sevilla az első félidőben két gyors gólt is szerzett (az elsőt Keita bombalövéssel, a másodikat Luis Fabiano közelről), s ezekre a Madrid eggyel sem tudott válaszolni. A bajnok az 55. perctől, Sergio Ramos kiállítása miatt emberhátrányban játszott, ez nyilván hátrányt jelentett a számára. De a fő gondot inkább a csatárok hatástalan játéka jelentette. Csak Robinho nyújtott elfogadható teljesítményt.

A dobogóra esélyes csapatok kihasználták a Madrid botlását. A Barcelona, Ronaldinho két szabadrúgás-góljával, valamint Thierry Henry találatával 3-0-ra megverte a Betist, folytatva jó hazai szereplését.

Ronaldinho volt a mezőny legjobbja, ismét régi fényében tündökölt. Igaz, a Betis legyőzése nem állította túl nehéz feladat elé a katalánokat.

A forduló mérkőzését az Atlético Madrid és a Villarreal játszotta. Víctor Fernandez, az Atléti edzője szerint csapata jobban futballozott, mint a vendégcsapat - apró szépséghiba a történetben, hogy a mérkőzést a Sárga Tengeralattjárónak becézett alakulat nyerte meg, 4-3-ra. A meccs hőse a hajrában két gólt is szerző, török Nihat Kahveci volt, de érdemes megemlíteni, hogy 2-2-nél, a 49. percben Maxi Rodriguez kihagyott egy büntetőt.

A Valencia új edzője, Ronald Koeman azt láthatta, hogy csapata végre nyerni tud: a Che Fernando Morientes két góljával gyűrte le idegenben a Mallorcát. Az egykori világklasszis védőt egyébként vasárnap mutatták be a játékosoknak. A Valencia három vereség után tudott újra nyerni.

Spanyol bajnokság, 11. forduló
Szombat

Mallorca-Valencia 0-2
Sevilla-Real Madrid 2-0
Vasárnap
Atlético M.-Villarreal 3-4
Levante-Almería 3-0
Zaragoza-Valladolid 2-3
Osasuna-Getafe 0-2
Racing-Espanyol 1-1
Murcia-Deportivo 0-2
Barcelona-Betis 3-0
Athl. Bilbao-Recreativo 2-0
Az élcsoport: 1. Real Madrid 25 pont, 2. Barcelona 24, 3. Villarreal 24, 4. Valencia 21, 5. Atlético 20, 6. Espanyol 19.Németországban a Bayern München okozta a forduló meglepetését azzal, hogy nem tudta legyőzni a Frankfurtot. A bajorok végig támadták a meccset, de minden helyzetet kihagytak - az elsőt Luca Toni már a 13. másodpercben.

A Werder Hugo Almeida találatával legyőzte északi vetélytársát, a Hansa Rostockot, s tartja a lépést a Bayernnel és a Hamburggal. A HSV Guerrero és Reinhardt góljával győzte le a Hertha BSC, a berlinieknél nem játszott Dárdai Pál.

A Hannover is nyomul előrefelé, Huszti Szabolcs ugyan ezúttal nem játszotta végig a mérkőzést, de tizenegyes-góljával nagy szerepet vállalt a sikerben. Hajnal Tamás csapata, a KSC nyert, a gólt ezúttal Mario Eggimann fejelte, a magyar középpályás szabadrúgása után.

Német bajnokság, 12. forduló
Péntek

Cottbus-Schalke 1-0
Szombat
Bayern-Frankfurt 0-0
Hamburg-Hertha 2-1
Hannover-Dortmund 2-1
Nürnberg-Stuttgart 0-1
Leverkusen-Bielefeld 4-0
Bremen-Rostock 1-0
Vasárnap
Karlsruhe-Duisburg 1-0
Bochum-Wolfsburg 5-3
Az élcsoport: 1. Bayern M. 28., 2. Hamburg 26, 3. Werder Bremen 24, 4. Karlsruhe 23, 5. Hannover 21.

4

Az olasz bajnokság szombati játéknapján a Milan folytatta rossz sorozatát: továbbra sem tud bajnoki mérkőzést nyerni a San Siróban. Adriano Galliani ügyvezető a meccs után elsősorban a bírói kart hibáztatta - holott inkább a csatárjátékot ostorozhatta volna.

Szerinte a Milan a bírók összeesküvésének áldozata, csapata öt olyan mérkőzését is felsorolta, amelyen a piros-feketék rossz bírói ítélet miatt kerültek hátrányba. E találkozó kapcsán egy büntetőt kért számon, az Ambrosini elleni szabálytalanságot nem torolta meg a bíró.

Akadt valóban a Milant sújtó játékvezetői hiba a szezonban, de ettől még akár lőhetne gólokat a csapat. Nagyon hiányzik egy igazán gólerős csatár, mondjuk, olyan, mint Ronaldo. A Fenomén, állítólag a Sahtar elleni, hétközi Bajnokok Ligája-mérkőzésen játszik majd.
Ugyancsak szombaton, a Fiorentina nyerni tudott Rómában, a Lazio ellen. A találkozó egyetlen gólja a 44. évében járó Marco Ballotta, a Lazio kapusának buta hibájából esett. Nem fogott meg egy könnyű labdát, Giampaolo Pazzini pedig a hibát kihasználva a kapuba lőtt. Szegény Ballotta, szörnyen ünnepelte 200. élvonalbeli mérkőzését.

A Fiorentina ellenben egyre jobb, ezúttal még azt is megengedhette magának, hogy Adrian Mutu csak a 66. percben álljon be. A "Viola" utóbbi 28 (!) Serie A-s mérkőzéséből csak egyet veszített el!

Az AS Roma megnyert mérkőzést engedett ki a kezéből Empoliban. A Farkasok Giuly és Brighi góljával 2-0-ra vezettek, a hazaiak azonban kiegyenlítettek. Giovinco a 91. percben mentett pontot a toszkán együttesnek.

A fővárosiak közül, sérülés miatt hiányzott Totti és Aquilani, eltiltás miatt pedig De Rossi. 2003 májusa óta először állt fel az AS Roma római születésű, illetve saját nevelésű játékos nélkül.

A forduló rangadójával, a Derby d'Italiával zárult a forduló. Marcello Lippi előzetesen azt mondta, az Inter az esélyesebb, Mancini együttese kiemelkedik a Serie A-ból. A játék képe alapján igaza volt, de a Juve otthon tartott egy pontot.

Az első félidőben Julio Cruz szerzett vezetést az Internek. A második félidőben is a fekete-kékeknek támadt több helyzetük, Cambiasso gólját, nem biztos, hogy okkal érvénytelenítette les címén a bíró. Buffon ráadásul remekelt a Juve kapujában.

Az Inter így nem tudta növelni az előnyét, a Juve ellenben egy szerencsés góllal kiegyenlített. Iaquinta lefejelt labdáját Camoranesi kapura lőtte, a labda Samuel lábáról került Júlio César kapujába. 2001 óta először játszott döntetlent egymással a két csapat.

Olasz bajnokság, 11. forduló
Szombat

Lazio-Fiorentina 0-1
Milan-Torino 0-0
Vasárnap
Cagliari-Sampdoria 0-3
Catania-Atalanta 1-2
Empoli-AS Roma 2-2
Genoa-Palermo 3-3
Livorno-Udinese 0-0
Napoli-Reggina 1-1
Parma-Siena 2-2
Juventus-Inter 1-1
Az élcsoport: 1. Inter 25, 2. Fiorentina 23, 3. AS Roma 22, 4. Juventus 21, 5. Udinese 19, 6. Atalanta 18.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×