eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Izraeli ellentámadásban rakétacsapás ér egy lakóövezetet Gáza városában 2023. október 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet rakétaáradatot zúdított Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Legkevesebb hetven izraeli civilt gyilkoltak meg és több tucat embert túszul ejtettek, mintegy 900 sebesültet kórházban látnak el. Izrael teljes mozgósítást rendelt el.
Nyitókép: MTI/AP/Fatima Sbair

Egyszeri jutattás a legalacsonyabb keresetűeknek itthon, vészhelyzeti kormány Izraelben - a nap hírei

Egyszeri, 100 ezer forintos juttatást javasoltak a legalacsonyabb keresetűeknek az infláció ellentételezésére a bértárgyalásokon. Jelentős mértékben nőtt a lakosság kezében lévő állampapír állomány. Újabb evakuációs művelet indul az Izraelben rekedt magyarok hazajuttatásáért

Adómentes, egyszeri, 100 ezer forintos juttatást javasolt a legalacsonyabb keresetűeknek a munkaadói és munkavállalói oldal az idei infláció ellentételezésére a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán. A munkaadók szerint a jövő évi bérfejlesztésről az idei 3. negyedéves GDP adatok ismeretében lehet pontosabb számokat mondani. A munkavállalói oldal a minimálbér 15 százalékos, a garantált bérminimum 10 százalékos jövő évi növelését javasolta.

Jelentős mértékben nőtt a lakosság kezében lévő állampapír állomány és javult Magyarország önfinanszírozási képessége – írja közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A családok kezében már nagyobb összegben vannak állampapírok, mint bankbetétek. Az intézményi befektetők által kezelt állampapír állomány 40 százalékkal bővült.

A kereskedelmi, gazdasági és politikai kapcsolatok erősítéséről tárgyalt a grúz miniszterelnökkel Tbilisziben a magyar kormányfő. Orbán Viktor arról beszélt: Magyarország célja, hogy további magyar cégek, befektetők jelenjenek meg Grúziában, az agráripari együttműködésben különösen nagy lehetőségek vannak.

Magyarországon biztosított a verseny a közbeszerzési piacon, a korrupciós kockázatok csökkentek, a jogszerűség javult - mondta a Közbeszerzési Hatóság elnöke. Kovács László ismertetése szerint az első három negyedévben 5.740 közbeszerzési eljárás zárult le eredményesen 1.930 milliárd forint összértékben.

Rekordmértékűnek nevezték a lejárt kórházi adósságállományt az egészségügyi szektor orvostechnikai beszállítói. A szeptemberi, a 100 milliárd forintot is elérő kintlévőségük már a cégek fennmaradását, működését veszélyezteti.

Már eléri a 235 ezermilliárd dollárt a világ teljes adóssága - közölte az IMF. Ez a globális GDP 238 százaléka. Az összeg magában foglalja kormányok, a nem pénzügyi vállalatok és a háztartások adósságkötelezettségeit. A globális adósság a legmagasabb szintre 2020-ban, a világjárvány évében ért, ami akkor a globális GDP 258 százalékát tette ki.

Az ukrajnai és izraeli háborús helyzetről, valamint Románia schengeni csatlakozásának kérdéséről is tárgyalt a magyar köztársasági elnök Klaus Iohannis román államfővel a Sándor palotában. Novák Katalin történelmi jelentőségűnek nevezte a találkozót, miután román államfő legutóbb tizennégy éve tett hivatalos látogatást Magyarországon.

A NATO-tól kért segítséget a közelgő tél miatt az ukrán államfő Brüsszelben. Volodimir Zelenszkij, Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, a tagországok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozására érkezve azt mondta: Ukrajnának ki kell szorítania az orosz hadsereget a határokon túlra, hogy le lehessen zárni a háborút.

Horvátország további 5 millió eurót adományoz Kijevnek Ukrajna aknamentesítésére - jelentette be kormányfő a Zágrábban zajló nemzetközi adományozási konferencián. Emellett hozzájárulnak ahhoz, hogy megtisztítsák az országot a robbanószerkezetektől.

Közös információs munkacsoportot hoznak létre a visegrádi országok hadseregei. A megállapodás értelmében tájékoztatnák egymást a haditechnika, például a lőszerek tervezett jövőbeni beszerzéséről.

Izraelben bejelentette a vészhelyzeti szükségkormány létrehozását Benjámin Netanjahu miniszterelnök. Közben az izraeli hadsereg csapást mért a Gázai Iszlám Egyetemre. A Gázai övezet helyi áramszolgáltatója pedig napi 10 órára elegendő áramot termelő napenergia-termelésre áll át az izraeli blokád miatt. Vezető politikusok óvnak a konfliktus eszkalálódásától, és hangsúlyozták a palesztin népnek nyújtott humanitárius támogatás fontosságát.

Független palesztin állam létrehozását szorgalmazta az orosz elnök. Vlagyimir Putyin egy moszkvai nemzetközi fórumon arról beszélt: mindig is kiálltak az erről is rendelkező, ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatainak végrehajtása mellett.

Újabb evakuációs művelet indulaz Izraelben rekedt magyarok hazajuttatásáért - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. A hatóságok kapcsolatban vannak mind a 220 emberrel, aki konzuli védelemre jelentkezett. Az érintettek értesítést kaptak.

Irányított legális migrációval is kész mérsékelni a munkaerőhiányt az Európai Bizottság. A brüsszeli testület legújabb javaslataiban ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet: ez csak az EU-ban is fellelhető munkaerő kiegészítéseként valósulhat meg. Egy felmérés szerint 10 európaiból 7 egyetért azzal, hogy a demográfiai folyamatok veszélyeztetik az unió gazdasági jólétét és versenyképességét.

Szlovákiában aláírták az új kormánykoalícióról szóló megegyezést, az Irány párt Robert Ficot jelöli kormányfőnek. A koalíciót alkotó három szlovák párt - az Irány, a Hang és a Szlovák Nemzeti Párt megegyezése rögzíti azt is, hogy a választáson 3. helyezett Hang jelölheti a parlament elnökét.

Újraindult a légiforgalom a tűz miatt szerda hajnalban lezárt londoni Luton repülőtéren. Az egyik parkolóházában keletkeztek lángok. A zárlat a Budapestről érkező járatokat is érintette.

Felszínre hozta a júniusban a Titanic roncsai közelében szerencsétlenül járt mélytengeri búvárhajó még tenger fenekén fekvő roncsait az amerikai parti őrség. Az 5 áldozat maradványait is sikerült kiemelni.

Életműdíjat kap az Európai Filmakadémiától Tarr Béla. A kitüntetést az Európai Filmdíjak díjátadó ünnepségén veheti át a rendező december 9-én Berlinben.

Október 18-án helyezik örök nyugalomra Sólyom László volt köztársasági elnököt, az Alkotmánybíróság első elnökét a Fiumei úti sírkertben - tudatta a Nemzeti Örökség Intézete.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×