eur:
389.67
usd:
362.01
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: pexels

Orosz fellépőkre hivatkozva nem jön Budapestre a kijevi társulat

Az ukrán nemzeti színház társulata két darabbal jött volna Budapestre. Az egyik Bertolt Brecht 1941-es Állítsátok meg Arturo Uit! című színműve, a másik a Caligula.

A korábbi tervekkel ellentétben mégsem lép fel a Budapesten zajló 10. Nemzetközi Színházi Olimpián a kijevi Ivan Franko Színház – írta meg a Népszava. Döntésüket azzal indokolták, hogy négy hónappal ezelőtt arról biztosították őket a szervezők, hogy a találkozón nem vesznek részt orosz fellépők. Ennek ellenére a színházi olimpiának mégis a programjában van a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház művészeti igazgatójának, Valerij Fokinnak a REX című darabja és az általa rendezett Perszepolisz című filmje – közölte a teátrum.

Vidnyánszky Attila, a színházi olimpia nemzetközi bizottságának tagja, az idei rendezvénysorozat főszervezője a Magyar Nemzetnek a fentiekkel kapcsolatban úgy nyilatkozott: Az igazság az, hogy

azt az ígéretet tettem, hogy nem lesz orosz társulat a színházi olimpián,

mint ahogy nincs is orosz társulat. A kijevi társulat által emlegetett Rex című előadás a Nemzeti Színház produkciója, Valerij Fokin rendezte Kirill Fokin szövegéből, Valerij Fokin pedig a nemzetközi színházi olimpiát szervező bizottság oszlopos tagja. Semmi olyan új fejlemény nem volt az elmúlt hetekben, amiről az ukrán fél ne tudhatott volna akkor, amikor aláírta a szerződést, mert élő szerződésünk van.”

Vidnyánszky Attila hozzátette: a márciusi sajtótájékoztatón valóban hidakról, kapcsolatteremtésről és kommunikációról beszélt, amivel kapcsolatban az ukrán társulat úgy reagált, hogy számukra ez elfogadhatatlan. „Mire én visszaválaszoltam, hogy meg kell érteniük, hogy mi így építjük fel az egész színházi olimpiát, és ebben a helyzetben sokszorosan fontosnak tartom azt, hogy kapaszkodjunk egymásba és ne engedjük el egymást, ami lerombolódik, azt mi, a kultúra emberei próbáljuk valahogy visszaépíteni, és ne szakítsunk meg minden kapcsolódási pontot. Ők azután írták alá a szerződést, hogy olvasták a válaszomat” – hangsúlyozta a Nemzeti Színház igazgatója.

A Fokin által rendezett Perszepoliszra kitérve közölte: az ukránok kérésére lekerült a hivatalos programból és a Színházi és Filmművészeti Egyetem programja lett. A lapnak megjegyezte azt is: „mi akkor is hívtuk őket, amikor még nem volt háború. Nekünk akkor is érdekesek voltak, és barátként tudtunk együttműködni.”

Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×