eur:
385.26
usd:
354.8
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Nyitókép: Facebook/ Liszt Ferenc Kamarazenekar / Franz Liszt Chamber Orchestra/ Kőhidai Szabolcs

Japán hegedűművész, Győri Balett – 60 évét ünnepli a Liszt Ferenc Kamerazenekar

A március 13-i hangverseny részleteiről és a zenekar megalakulásáról Körmendy-Ékes Judit beszélt az InfoRádiónak.

"A Zeneakadémia ifjú hallgatói elkezdtek együtt dolgozni, és aztán ezt egy idő múlva egy hivatalos formációvá tették, ez lett a Liszt Ferenc Kamarazenekar" – mondta el Körmendy-Ékes Judit, a Liszt Ferenc Kamarazenekar alapítványának elnöke. A megalakulást, ezt a bátor döntést nem teljességgel pontosan ünneplik, ugyanis most március 13-án lesz a nagy évfordulós koncert, de a zenekar első felállásának első koncertje 60 éve március 18-án volt.

A klasszikus zenével kapcsolatos minőségi elvárások akkor magasabbak voltak, mint most általánosságban, hiszen sokkal többen voltak a közönségben, akik hagyományosan kaptak zenei nevelést, és többet jártak hasonló koncertekre. Ma viszont sokat kell dolgozniuk azon, hogy

a közönség tekintetében is "neveljék az utódokat"

- fogalmazott Körmendy-Ékes Judit.

A zenekar egyébként nagyon hamar lett sikeres, elsőrangú, és mindenki számára ismert művészeket tudtak visszahozni Magyarországra, turnézni velük külföldön. Ez akkor "hatalmas teljesítmény" volt, és azzal is írták be magukat az emberek emlékezetébe, hogy olyan nagy művészek játszottak velük, akiket nem lehet elfelejteni.

Ünnepi hangverseny

A zenekar hétfői ünnepi hangversenyére olyan produkciót hozott létre, amelynek egyik részében a Győri Balettel együtt léptek fel. Max Richter kortárs zeneszerző átírta Vivaldi Négy évszak a klasszikus nevét, és erre adnak elő egy balett előadást is, vagyis párhuzamosan, egyenrangú szereplőként lesz a színpadon a Kamerazenekar és a Győri Balett, s így egy "kifejezetten értékes és egyedi művészeti produkciót" láthat a közönség.

Ezután Beethovent játszanak egy nagyon híres japán hegedűművésznő, Sayaka Shoji közreműködésével. Körmendy-Ékes Judit rámutatott: a szólistáknál is azzal próbálkoznak, hogy a zenekar mutasson be Magyarországon új neveket – olyan művészeket, akik külföldön már lehet, hogy ismertek, csak itthon valamiért mások még nem játszottak velük. Sayaka Shoji is egy közülük.

Az est során a zenekar művészeti igazgatója, Várdai István világhírű csellóművész játszik el egy "rettenetesen bonyolult" csellóművet, amit Haydn-kortársa, a szintén csellóművész Anton Kraft írt. "Gyönyörűek a dallamai és könnyen érthetőek, de elképesztően nehéz eljátszani. Úgyhogy mindent meg fogunk próbálni bemutatni, és így legalább egy ízelítőt adni abból, amilyen irányokba most a zenekar, megy" – tette hozzá Körmendy-Ékes Judit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×