INFORÁDIÓ
2022. január 19. szerda
Márió, Sára

csontváry kosztka tivadar

virág judit galéria

árverés

titokzatos sziget

festészet

kelen anna

Egészen elképesztő kikiáltási árról indul egy Csontváry-kép licitje

Egészen elképesztő kikiáltási árról indul egy Csontváry-kép licitje

A magyar aukciók történetének legmagasabb kikiáltási áráról indul december közepén Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című képe a Virág Judit Galéria árverésén. Az aukción külföldről hazatért magyar festészeti remekművek is szerepelnek.

Egy Csontváry-kép minden magyar műgyűjtő álma, az életmű ugyanis hallatlanul kicsi, alig száz képből áll, nagy része pedig közgyűjteményben található, múzeumban, mintegy húsz olyan kép van, amely magánkézben van.

"A rendszerváltás óta eltelt időszakban ez a hetedik kép, amely aukcióra kerül" – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze; ez az az intézmény, amelynek árverésén kalapács alá kerül december közepén egy tétel a Csontváry-életműből. Az árverés a szakértő ígérete szerint igazi ünnepi esemény, szenzáció lesz.

"A Titokzatos sziget című festményét 1903-ban festette. Csontváry maga is az egyik legtitokzatosabb alakja a magyar festészetnek,

ez a kép pedig még az ő életművén belül is rendkívül talányos, rejtélyes, mitikus.

Tudjuk, hogy korábban volt Csontvárynak traumatikus élménye a tengeren, Málta mellett utazott, amikor viharba került, illetve ezt megelőzően 1879-ben a szegedi árvíznél, ahol ő maga is önkéntesként segített a munkában, szintén sokkolták az események. Amint ezen a festményen láthatjuk a háborgó tengert, feltehetően a személyes élményei is szerepet játszottak" – ecsetelte a művészettörténész.

Ez eddigi árverési rekordokat jellemzően Csontváry-képek tartották, a kép kikiáltási ára ennek megfelelő.

"240 millió forint jelenleg az Aranykor, 230 millióval a második helyen szintén Csontváry-kép áll. A Titokzatos sziget kikiáltási ára 160 millió forint, a becsértéke pedig 300-450 millió forint" – árulta el Kelen Anna.

A laikus közönség azt gondolná, milyen jó lenne, ha a kép hosszabb távon hozzáférhető, megtekinthető lenne, az aukció előtti kiállításon a galériában látható is, de hogy intézmények is beszállhatnak-e a licitálásba – a Szépművészeti Múzeum is szerzett be korábban nagy értékű képeket –, arról a következőket mondta: "Ezt nem tudjuk előre, de természetesen a lehetőség az intézmények előtt is adott. Kíváncsian várjuk mindig, mi lesz a képek sorsa, de bízunk benne, hogy nagyon jó helyre kerülnek."

Az aukció december 19-én lesz, előző napig bárki megtekintheti a képet a Virág Judit Galériában.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Csontváry rekord - Virág Judit Galéria
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018