eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Facebook/Ferenc Snétberger

Snétberger Ferenc átvette a Német Szövetségi Köztársaság Érdemkeresztjét

Az elismerést Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök adományozta a gitárművésznek 2020. november 15-én.

A Német Szövetségi Köztársaság Érdemkeresztjét Dr. Torsten Wöhlert kultúráért felelős államtitkár adta át - közölte a Snétberger Alapítvány.

Snétberger Ferenc Liszt- és Kossuth-díjas művész, akit a kortárs gitár egyik félreismerhetetlen hangjaként tartják számon világszerte. A műfaji határokat túllépő zenéjét szülőföldje és a hozzá kapcsolódó roma hagyomány, a flamenco gitár technikák, szamba ritmusok, valamint a klasszikus gitár és a jazz alakítja. Számos albumot adott ki és a világ több pontján adott már koncertet.

Forrás: Snétberger Alapítvány
Forrás: Snétberger Alapítvány

1995-ben, a holokauszt 50. évfordulójára komponálta „In Memory of My People” (Népem emlékére) című, gitárra és nagyzenekarra írt művét. A darab 2007-ben a Holokauszt Emléknapon a New York-i ENSZ-központban is elhangzott, majd 2011-ben a Bundestagban.

Dr. Torsten Wöhlert kultúráért felelős államtitkár méltatta Snétberger Ferencet.: „Berlin már közel 30 éve az otthona. Innen érdemelt ki magának kimagasló művészi karriert és nemzetközi ismertséget, amellyel figyelmet vívott ki kulturális és zenei gyökereinek, egyúttal pedig a következő generációk zenei képzését és fejlődését támogatja.”

Snétberger Ferenc zenei tevékenysége mellett társadalmi elkötelezettségében is kimagasló munkát végez. A kilencvenes évek elején létrehozott egy gitáriskolát Berlinben tehetséges, ámde nehéz helyzetben élő roma gyerekeknek. A modell Magyarországon teljesedett ki. 2011-ben partnereivel megalapította a Norvég Alap és a Magyar Állam pályázati támogatásával a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központot, hátrányos helyzetű gyermekek számára.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×