eur:
393.13
usd:
367.72
bux:
66074.04
2024. április 24. szerda György
A  Testünk, vérünk érte adni, a hazához hívnek lenni – honvéd ereklyék 1848/49-ből című időszaki kiállítás a megnyitó előtt az aradi vértanúk emléknapján a Magyar Nemzeti Múzeumban 2020. október 6-án. A tárlat Máday Norbert gyűjteményéből nyílt meg.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

A járvány után sem intenének örök búcsút az online jelenlétnek a múzeumok

Tavaly november 9-e óta zárva vannak a múzeumok hazánkban a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések következtében. A nyitás lehetőségét június elejére-közepére várják a közgyűjtemények vezetői – nyilatkozta az InfoRádiónak a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum igazgatóhelyettese bízik abban, hogy a Múzeumok Éjszakája alatt már legalább részben kinyithatnak.

Ahogyan a könyv sem igazán könyv olvasó nélkül, úgy a múzeum sem az látogatók nélkül, ezért az érintettek meglehetősen izgatott állapotban várják a megnyitás lehetőségét – fogalmazott az InfoRádióban Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, aki minderre június elején–közepén számít, bár vélhetően akkor még csak korlátozott látogatószámmal, ahogyan arra múlt év nyarán is sor került.

A Nemzeti Múzeum igen gazdag programmal készül a nyári–őszi időszakra, köztük két új időszaki kiállítással, amelyek a pálos és a premontrei rendeknek a történetét mutatják be, szép installációkat és izgalmas tárgyakat felvonultatva. A tárlatokat fölkereső látogatók nagyon közvetlen és nagyon világos elbeszélésre számíthatnak – tette hozzá a főigazgató.

A szakember további „extraként” említette a nagyharsányi mozaiknak készülő interaktív, digitális bemutatását, amely a múzeumba belépve, a pénztárak mögötti „rotundában” kap helyet. Ennek keretében a padlóra vetítik projektorok segítségével az említett mozaik meglévő darabjait, valamint a rekonstrukciós képét, ahogyan ma a tudósok elképzelik.

Varga Benedek arra is kitért: a Magyar Nemzeti Múzeumnak föltett szándéka, hogy az egészségügyi és szociális ágazatban dolgozókat valamiképp megajándékozzák azért a helytállásáért, amit az egész nemzetért mutattak és tettek. Ezért számukra lehetővé kívánják tenni, hogy ingyenesen kereshessék föl az intézmény kiállításait, amit alapvető gesztusnak nevezett a főigazgató.

A szakember – az InfoRádió érdeklődésére válaszolva – a Nemzeti Múzeum pandémia miatti anyagi veszteségeit nem kívánta részletezni, miután az intézmény gazdálkodása, közvetlen működési bevételének kérdése részben üzleti titok. Ugyanakkor a kényszerű bezárások mind a tavalyi, mind az idei évben komoly hiányt jelenteken. Az online térben megjelenő igen gazdag programot pedig részint kormányzati támogatás teszi lehetővé – tette hozzá a főigazgató. Az oktatási, közművelődési, illetve tudományos írások, filmek és egyéb tartalmak viszont népszerűek, olyannyira, hogy van olyan program, amelyre ezer gyermek jelentkezett egy nap alatt. Vagyis a múzeum összességében stabil lábakon áll.

A digitális térbe költözés tehát egyfajta különlegességet is hordoz magában: hiszen ezáltal a múzeum a közönség egy egészen más szegmensét is meg tudja szólítani, ezért az online jelentétet a jövőben is meg kívánják tartani – jelentette ki Varga Benedek, aki arra számít, hogy az év második felében az intézmény pótolni fogja tudni a kiesett bevételeit.

Az egyik legnépszerűbb időszak esik ki

Jakusch Gabriella, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum igazgatóhelyettese abban bízik, hogy a Múzeumok Éjszakája alatt már legalább szabadtéri programokkal várhatják az érdeklődőket, azért az Emmi irányelveit alapul véve már megkezdték a nyitás szervezését a közönség felé.

Az intézmény viszont az elmúlt időszakban sem tétlenkedett, hiszen a „Piavétól a Donig – a Dontól a Dunáig” című állandó kiállítás első részét megújította, amit a nagyközönség számára még volt nem láthatott. Ugyanakkor a múzeumhoz ellátogatókat – a Tóth Árpád sétányon sétálókat – egy szabadtéri kiállítás fogadja a mostani időszakban is, amely az „Objektív” szemmel – Válogatás a haditudósító század felvételeiből (1941–1944) címet viseli.

A Hadtörténeti igazgatóhelyettese a több millió forintos anyagi kár mellett az értékveszteségre is hívta föl a figyelmet, amit a múzeumnak a november óta tartó zárva tartás miatt kellett elszenvednie. Jakusch Gabriella emlékeztetett: az egyik legnépszerűbb időszaknak a március–április és a május–június tekinthető, hiszen ekkora esik például a március 15-i megemlékezés, valamint az osztálykirándulások periódusa is. Azonban a jól felépített múzeumpedagógiai módszereik erre az időre most megszakadtak.

A múzeumok pándiné alatt nagyon sokat fejlődtek a digitális területeken, és biztosan profitálnak majd ebből az újranyitást követően – értett egyet Jakusch Gabriella.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Egyre nagyobb figyelmet kap az unióban a zöld átállás megvalósítása, amihez különböző támogatási keretösszegek állnak rendelkezésre. A legnagyobb prioritás most ezen a téren az EU-ban a tiszta energia kérdése. Az ebbe történő befektetés segít megvalósítani a célokat. Az Európai Bizottság több fronton küzd a zöld átállás megvalósulásáért, ehhez 93 milliárd euró áll rendelkezésre, amivel ez most a legnagyobb ilyen projekt a világon - hangzott el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján, ahol Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztos, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezető igazgatója többek között az EU-s pályázati lehetőségekről beszélt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×