eur:
394.01
usd:
369.97
bux:
65614.7
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: womex.com/Farkas András

Lakatos Mónika Womex-életműdíjas: "minden generáció másként közvetíti a dalokat"

Fontos a kultúránk ápolása és az értékeinek továbbadása a jövő nemzedékeinek – mondja Lakatos Mónika, a Romengo és a Cigány Hangok énekesnője, a Womex idei életműdíjasa. Az előadó szerint a roma zenei kultúra is változik, az együttesek szívesen ötvözik a cigányzenét mással.

Összetett okok miatt érez örömöt a Womex életműdíj elnyerése után Lakatos Mónika énekesnő.

"Szakmai szempontból nagyon hálás vagyok, örülök, hogy úgy ítélték meg hozzáértő emberek, hogy mi erre a díjra érdemesek lehetünk. Azért mondom, hogy mi együtt, mert sok ember segítette elő, hogy ezt a díjat megkaphassuk; a cigányságom, egyúttal a magyarságom miatt is örülök neki, büszke vagyok rá" – fogalmazott az InfoRádióban a kitüntetett művész.

Reméli, hogy a későbbi generációk is fel fogják tudni mérni, értékelni, hogy az ember saját kultúrája mennyire értékes, és hogy fontos továbbadni, ápolni, és érdemes kitartónak is lenni.

Hogy mennyire jól reprezentált a roma zenei kultúra, arról azt mondta, nehéz kérdés, mert ez egy élő kultúra.

"Az én generációmnak még volt szerencséje abban a világban felnőni, ahol kultúra és hagyomány volt, például még láthattunk lóvásárokat, cigányok és nem cigányok üzletelését. Egy új generáció már lehet, hogy másként fogja közvetíteni a dalokat, mert új dolgokat él meg, és mivel élő kultúráról beszélünk, nem az iskolában tanuljuk meg ezt a fajta zenei kultúrát, otthonról hozzuk, autodidakta módon tanuljuk és adjuk tovább, ezért változhat. Az új generáció pedig beleteszi magát" – vázolta a művész.

Szerinte az oláh cigány zenei világ eléggé nyitott és befogadó, ezért is sorolható a világzenei kategóriába, de összefér a dzsessz műfajával is, ezért muzsikált együtt Dresch Mihállyal vagy Lukács Miklóssal is, de az általa képviselt zenei kultúra például a flamencóval is összefér. Az pedig már a zenekaroktól függ, hogy mit is szeretnének közvetíteni a közönségnek, de szerinte az semmiképp sem mondható, hogy a roma zenei piac túltelített lenne.

Lakatos Mónika a budapesti világzenei expón október 24-én veszi át a díjat. A második magyar díjazott a Womex történetében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×