INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 27. vasárnap
Adalbert

városliget

millennium háza

budapest

baán lászló

Interaktív kiállítás a városligeti Millennium Házában a sajtóbejárás napján, 2019. október 1-jén. Millennium Háza néven nyílik meg a Liget Budapest projekt keretében átfogó felújításon átesett egykori Olof Palme Ház, amely október 26-tól interaktív kiállítással, századfordulós hangulatú kávéházzal és egy új rózsakerttel várja a látogatókat.

Megvan, mikor és mivel nyílik a Városliget ékszerdoboza

Befejeződött a Liget egyik legrégibb és legszebb épületének teljes műemléki rekonstrukciója és megújítása. Eddig Olof Palme Házként ismertük, most Millennium Háza néven nyitja meg kapuit: október 26-án egy kiállítás debütál.

A Millennium Háza a Városliget aranykorát bemutató, interaktív kiállítással és egy Zsolnay-kerámiákkal díszített kávéházzal nyitja meg kapuit az őszi tanítási szünet első napján. Ekkortól látogatható a rózsakert is.

Az 1885-ben eredetileg műcsarnoknak épült ház kicsinek bizonyult erre a célra (és rá 10 évvel megépült a mai Műcsarnok a Hősök terén). Ez a Városliget egyik legrégebbi és legimpozánsabb épülete, amely mindig kereste funkcióját. Az utóbbi évtizedekben jelentősen átalakították, betonfödémmel kettéosztották, és irodaként használták, majd hosszú ideje lepusztultan állt.

Most sikerült eredeti szépségében felújítani, köszönhetően annak, hogy több ezer homlokzati Zsolnay-kerámiát cseréltek ki rajta - mondta az épület sajtóbejárása kapcsán az InfoRádióban a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa. Baán László felidézte: ez volt egyébként az egyik első ily módon díszített épület a maga idejében Budapesten, és bár sok helyen lehullottak a kerámiák, megvoltak az eredeti minták, így több tucat restaurátor munkájával vissza lehetett állítani az eredeti állapotot.

Kihívásokkal teli munka

A legfőbb kérdés a felújításkor az volt, hogy miként lehet a régi értékeket hitelesen megmenteni - ebben segített a jó dokumentáltság és a szakemberek színvonalas munkája -, valamint hogy miként lehet úgy új funkciót találni az épületnek, hogy az közben XXI. századi kényelmi és látogatóbarát eszközökkel is fel legyen szerelve. Ez a kiállítótérrel és kávézóval bizonyosan sikerült - nyugtázta Baán László.

Külön megemlítette a rózsakertet, hiszen a Ligetbenkorábban sosem volt ilyesmi. Ennek kialakítása része volt a tájépítészeti pályázatnak. 1400 tő rózsát telepítettek és megépítették a lugasokat is, központjukban pedig egy új Zsolnay-díszkút került, ami jól harmonizál a helyreállított ház neoreneszánsz díszburkolatával.

Budapest, 2019. október 1.
Új Zsolnay-szökőkút a városligeti Millennium Háza előtt a sajtóbejárás napján, 2019. október 1-jén. Millennium Háza néven nyílik meg a Liget Budapest projekt keretében átfogó felújításon átesett egykori Olof Palme Ház, amely október 26-tól interaktív kiállítással, századfordulós hangulatú kávéházzal és egy új rózsakerttel várja a látogatókat.
MTI/Balogh Zoltán
A Zsolnay-szökőkút a városligeti Millennium Háza előtt. MTI/Balogh Zoltán

Elkészült az új tetőzet is, mely az épület két szárnya fölött hatalmas üvegfelületeket kapott, így természetes fény is bevilágítja a belső tereket. A főbejárat visszakerült a Hermina út felőli oldalra.

"A Millennium Házzal és a rózsakerttel olyan hely jött létre a Városligetben, amely a korábbi állapotokhoz képest sokkal többet és jobbat fog nyújtani a látogatók számára"

- hangsúlyozta a szakember.

Elkészültek az épület akadálymentesítésével is. Az alagsori szinten kapott helyet a ruhatár, a mosdók, a pelenkázó, a vetítőterem és a múzeumpedagógiai terem.

120 éves emlékek

A felújított épület új elnevezése arra utal, hogy az 1896-os millenniumi kiállítás (Ezredéves Országos Kiállítás) a monarchia időszakának, Budapet 50 éves virágkorának legfontosabb, emblematikus rendezvénye volt a Városligetben. Több mint ötmillió ember látogattott ki az eseményekre. Ezen időszak felidézésére eddig nem volt helyszín - ezt fogja nyújtani az új kiállítás és erre utal a Millennium Háza elnevezés.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Október végén nyílik a Millenium Háza - Baán László
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018