eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Hagyományok Háza

Irány a Táncház Napja - Ismerjük meg őseink hagyományát

A budapesti Liszt Ferenc tér lesz idén a táncház napja rendezvény központi helyszíne, ahol egész nap tánc- és énektanítással, gyerekprogramokkal, kézműves-foglalkozással, az Írók Boltjában népmesével várják az érdeklődőket május 5-én.

Nagy Viktória, a Hagyományok Háza kulturális szervezője az InfoRádiónak elmondta, hogy a 47 évvel ezelőtt szervezett első táncház tiszteletére 2012-től, idén hetedik alkalommal szervezi meg Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület és a Hagyományok Háza a Táncház Napját, ahova várják az érdeklődőket határon innen és túl. Idén is - mint minden évben - a Hagyományok Háza felhívást tett közzé, hogy a közösségek világszerte csatlakozzanak a Táncház Napja programjához, amellyel a táncházmozgalom értékeire szeretnék felhívni a figyelmet szerte a világon.

"Célja az egész táncház napja mozgalomsorozatnak, hogy felhívjuk a figyelmet a táncház módszerre, a táncházakra, annak értékeire, és hogy ez minél több emberhez eljusson."

- mondta Nagy Viktória. A kezdeményezéshez több helyszín is csatlakozott - tette hozzá, így nem csak a Liszt Ferenc téren, hanem a világ számos pontján táncháznapi rendezvényekkel, flashmobokkal, táncházakkal készülnek a magyar közösségek, New York-tól Kárpátaljáig, Berlintől Marosvásárhelyig.

Nagy Viktória elmondta, hogy minden évben kapcsolódik egy Táncház Napi gálakoncert a programhoz, erre idén május 4-én kerül sor a Zeneakadémián, ahol a Halmos Béla-díjakat is átadják.

"Másnap, május 5-én a Liszt Ferenc téri központi helyszínen délelőtt tíz órától este kilenc óráig folyamatos ének és tánctanítás lesz, a Kárpát-medence sok szeletéből válogattunk"

- mondta Nagy Viktória, hozzátéve, hogy mindezek mellett kézművesprogramok és mesélés is várja az érdeklődőket, este pedig a Rácskertben a Táncház Napja hivatalos esti táncházával folytatódik a mulatság, ahol a Zagyva Banda muzsikál.

Nagy Viktória szerint nagyon fontos, hogy ez egy élő hagyomány: fiatalok százezrei fedezik fel őseik hagyományait: táncházakba járnak, népdalokat énekelnek, tánctáborokban és kézművestáborokban vesznek részt, divattervezők válnak híressé a népi motívumok felhasználásával, és az óvodától az egyetemi szintig népzenét, és néptáncot lehet tanulni.

"Ez egy olyan dolog, ami egyre több embert megérint, viszont mi szeretnénk, ha még több ember ráfókuszálhatna erre a mozgalomra, és ezekre az értékekre"
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×