eur:
394.01
usd:
368.63
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Sokan megállnak egy novellára

Sokan megállnak egy novellára

Novellákat olvashatunk a megállókban és a tömegközlekedési eszközökön országszerte magyarul és angol fordításban. Az "Álljon meg egy novellára!" címmel meghirdetett közterületi reklámcégirodalmi pályázatra példátlanul sok, 2500 pályamű érkezett – mondta az InfoRádiónak Grecsó Krisztián.

„Láttam az elmúlt húsz évben nagyon sok nagyon sikeres irodalmi pályázatot, de ilyen mennyiségben még soha nem érkezett pályamunka” - mondta a pályázat zsűrielnöke, aki úgy véli, nagyon megmozgatta az emberek fantáziáját az, hogy a szövegeiket az utcán hirdetésben, city lighton láthatják.

Hozzátette: nyilván sok szerencse is kell ahhoz, hogy az ember egy ilyen pályázaton nyerjen.

Az ötperces novellákat megállókban lehet olvasni. A kiválasztott húsz novella nemcsak Budapesten, hanem vidéken is olvasható.

A pályázat zsűrielnöke úgy látja, a pályázók megérezték azt, hogy

valami meghökkentő, furcsa, különös, szokatlan történettel vagy történetvezetéssel kell indítaniuk ahhoz, hogy a city light-ok előtt marasztalják az olvasót.

„Nagyon sok erős pályamunka volt, még legalább húszat simán, minden különösebb gond nélkül a győztesek közé lehetett volna sorolni. Sokan írnak jól, sokan szeretnének írni, és sokan sokat dolgoznak ezen” - mondta az író.

„Tíz évvel ezelőtt a nagyon jó művek után nagy szakadék volt a pályázatokon. Nem volt derékhad, nem volt ilyen sok közölhető színvonalú írás, mint most” - idézte fel Grecsó Krisztián.

Sokan megállnak egy novellára

„Tegnap óta kint vannak a szövegek a városban, és látom, hogy az emberek olvassák őket. Az alkotók pedig arról mesélnek, hogy milyen hihetetlen jó érzés lesekvő pillanatokat lehet ezzel a kampánnyal elkapni” - mondta a pályázat zsűrielnöke.

Egy piliscsévi testvérpár, Somogyi Katalin és Somogyi Boglárka lettek az első és harmadik helyezettek, a második pedig Orosz Adél.

Grecsó Krisztián elmondta, hogy a döntéskor természetesen nem tudták, hogy a két helyezett testvérpár.

„Nagyon boldogok voltak, ráadásul a nyertestől ma reggel tudtam meg, hogy ez élete első novellája. Egyetemista, magyar szakos, reméljük, hogy sokat is olvas mellé, és szép pályán indul el” - mondta az író.

Hozzátette, hogy profi írók is nyertek a pályázaton:

a legjobb húszban olyan szerzők is vannak, mint az ismert író, újságíró Haász János, az Index főszerkesztő-helyettese, és Boldizsár Ildikó, akit leginkább a meséiről ismerhetünk.

„A jeligés pályázatokban az a szép, hogy a profikat nem segíti a nevük” - véli Grecsó Krisztián.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×