Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Brazilok - "Senki nem hitt abban, hogy egyedül meg tudom csinálni a filmet"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csütörtöktől vetítik a mozikban a Brazilok című magyar filmet, amiben egy kis vidéki falu roma futballcsapata küzd a városi elöljárók ellen a bajnokság fődíját jelentő riói utazásért. Az ötletet valós történet adta M. Kiss Csabának, ám csaknem húsz évet kellett várnia, mire elkészült a film, amelyet rendezőként közösen jegyez Rohonyi Gáborral. (Fotó: Szabó Lilla/InterCom)
Brazilok diszbemutato 2
Fotó: Szabó Lilla/InterCom

„Körülbelül húsz évvel ezelőtti a Brazilok alapötlete. Az RTL-nél dolgoztam, csináltam egy riportot roma srácokról, akik barlangokban laktak Sirokon és életükben először elindultak a helyi bajnokságban.”

M. Kiss Csaba felidézte, azért maradt meg benne, mert egyedi esetnek gondolta, mint mondta,

a legtöbb nehéz sorban élő ember mástól várja a segítséget,

ők megpróbáltak tenni valamit magukért, hogy kivívják a környezetük elismerését és a saját önbecsülésüket emelni tudják.

„Azt nem mondom, hogy a húsz éven keresztül folyamatosan ez a történet foglalkoztatott, de amikor tizenöt évvel később kirúgtak a Magyar Televízióból, lett időm megírni.”

Az eredeti történet a film valóságalapja, de az egész fikció – fogalmazott az újságíró. A film társrendezője hozzátette, egy kitalált történet akkor jó, ha azt gondoljuk, akár meg is történhetne.

„Úgy meseszerű, ami célom volt, és vidám, hogy közben érezzük, a hétköznapjainkról szól.”

Az újságíró elmondta, a Rohonyi Gáborral való közös munkára a sors, illetve a filmalap kényszerítette.

„Akkoriban olyan szabályai voltak a filmalapnak, hogy elsőfilmes rendezőnek legfeljebb kétszáz millió forint adható, ezért szükség volt olyanra is, aki már tett le valamit az asztalra. Másrészt

rajtam kívül senki sem hitt abban, hogy én ezt a filmet egyedül is meg tudom csinálni.

Aztán nagyon jó lett az együttműködés.”

M. Kiss Csaba elmondta, mivel Magyarországon nincsenek tizenéves roma színészek, az ország különböző pontjain lévő tehetséggondozó táborokban kerestek amatőröket.

Brazilok jelenetfoto (4)
Fotó: InterCom

„Van köztük budapesti és borsodi is. A Kalánost játszó fiú például Snétbergernél gitározott. A Polgár Alapítványtól és a Prezi által működtetett Bagázs Egyesületből is sok gyereket hoztunk. Érdekes módon

egy olyan volt csak, aki a focitehetsége miatt volt tehetséggondozó táborban.”

Nézze meg a film előzetesét!

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!