eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Brazilok - "Senki nem hitt abban, hogy egyedül meg tudom csinálni a filmet"

Csütörtöktől vetítik a mozikban a Brazilok című magyar filmet, amiben egy kis vidéki falu roma futballcsapata küzd a városi elöljárók ellen a bajnokság fődíját jelentő riói utazásért. Az ötletet valós történet adta M. Kiss Csabának, ám csaknem húsz évet kellett várnia, mire elkészült a film, amelyet rendezőként közösen jegyez Rohonyi Gáborral. (Fotó: Szabó Lilla/InterCom)

Brazilok - Senki nem hitt abban, hogy egyedül meg tudom csinálni a filmet

„Körülbelül húsz évvel ezelőtti a Brazilok alapötlete. Az RTL-nél dolgoztam, csináltam egy riportot roma srácokról, akik barlangokban laktak Sirokon és életükben először elindultak a helyi bajnokságban.”

M. Kiss Csaba felidézte, azért maradt meg benne, mert egyedi esetnek gondolta, mint mondta,

a legtöbb nehéz sorban élő ember mástól várja a segítséget,

ők megpróbáltak tenni valamit magukért, hogy kivívják a környezetük elismerését és a saját önbecsülésüket emelni tudják.

„Azt nem mondom, hogy a húsz éven keresztül folyamatosan ez a történet foglalkoztatott, de amikor tizenöt évvel később kirúgtak a Magyar Televízióból, lett időm megírni.”

Az eredeti történet a film valóságalapja, de az egész fikció – fogalmazott az újságíró. A film társrendezője hozzátette, egy kitalált történet akkor jó, ha azt gondoljuk, akár meg is történhetne.

„Úgy meseszerű, ami célom volt, és vidám, hogy közben érezzük, a hétköznapjainkról szól.”

Az újságíró elmondta, a Rohonyi Gáborral való közös munkára a sors, illetve a filmalap kényszerítette.

„Akkoriban olyan szabályai voltak a filmalapnak, hogy elsőfilmes rendezőnek legfeljebb kétszáz millió forint adható, ezért szükség volt olyanra is, aki már tett le valamit az asztalra. Másrészt

rajtam kívül senki sem hitt abban, hogy én ezt a filmet egyedül is meg tudom csinálni.

Aztán nagyon jó lett az együttműködés.”

M. Kiss Csaba elmondta, mivel Magyarországon nincsenek tizenéves roma színészek, az ország különböző pontjain lévő tehetséggondozó táborokban kerestek amatőröket.

Brazilok - Senki nem hitt abban, hogy egyedül meg tudom csinálni a filmet

„Van köztük budapesti és borsodi is. A Kalánost játszó fiú például Snétbergernél gitározott. A Polgár Alapítványtól és a Prezi által működtetett Bagázs Egyesületből is sok gyereket hoztunk. Érdekes módon

egy olyan volt csak, aki a focitehetsége miatt volt tehetséggondozó táborban.”

Nézze meg a film előzetesét!

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×