eur:
393.73
usd:
365.39
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Hogyan lehet eligazodni a végtelen könyvespolcon?

Magyarországon is megkezdődött a legteljesebb magyar online könyvkatalógus , az OpusNet elnevezésű books-in-print adatbázis létrehozása.

Az OpusNet elnevezésű magyar books-in-print adatbázis a szándékok szerint minden 1974-től megjelent, tehát mNemzetközi tapasztalatok alapján már egyértelmű az értékesítés és a meta-adatok minősége, mennyisége közötti összefüggésSzükséges azonban egy olyan rendszer, adatbázis is, ahol a „végtelen könyvespolc”, fogalmi ösvények és utak hálózata és ahol intelligens keresési technológia segíti az eligazodást. Ez a célt szolgálja a magyar online könyvkatalógus létrehozása.

Az Opusnet a szándékok szerint valamennyi 1974-től megjelent, tehát minden ISBN számmal rendelkező kiadvány: összesen mintegy 500.000 cím, 5600 tárgykategóriába sorolt adatait tartalmazza. Rögzíti az elérhetőségre vonatkozó információkat is, vagyis azt, hogy a keresett kötet kapható vagy sem, vagy az utolsó példányok elérhetőek a kiadónál, esetleg más formátumban hozzáférhető. Olyan platform lesz, amely egyaránt segíti a kiadók értékesítési munkáját, a kereskedők és könyvtárak munkafolyamatait, valamint a vásárlók döntéseit.

A technológiai fejlődés, az olvasók megváltozott keresési igényei és tömeges, jogszerű digitalizálás elősegítését célzó jogszabályok együttesen Magyarországon is előmozdították a kiadói és könyvtári szektor együttműködését. Az OpusNet az Országos Széchényi Könyvtár partneri együttműködésével készül.

A nemzetközi gyakorlatban a books-in-print (vagyis az elérhető könyvek) adatbázisai nem csak az értékesítés, a kiadói munka, hanem a digitalizáláshoz szükséges jogosultkutatás nélkülözhetetlen adatforrásai is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×