eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Magyarország 45 év után rendez ismét nemzetközi klarinétversenyt

Október 7. és 11. között rendezi meg a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ az I. Kovács Béla Nemzetközi Klarinétversenyt. Magyarország utoljára 1970-ben adott otthont ilyen rangos eseménynek - mondta Herczeg Tamás versenyigazgató kedden az MTI-nek.

Kiemelte: a versenyre 16 országból 57 klarinétos nevezett. Szakmai előválogatás alapján 43-an kaptak meghívást a nevezési díjas versenyre, végül 38-an érkeznek szerda reggel Békéscsabára.
Herczeg Tamás közölte: a versenyen 16 magyar művész indul, rajtuk kívül egyebek mellett Japánból, Oroszországból, Chiléből, Észtországból, Ukrajnából és Koreából érkeznek a megmérettetésre.

A rendező Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettese elmondta: a szakemberek elismerik a hazai komolyzenei iskolák eredményeit, ám kifogásolják, hogy Magyarország nem szervez versenyeket."Ezen a szemléleten szeretnénk változtatni, célunk, hogy megszüntessük hazánk e téren mutatkozó kulturális hátrányát, és felhívjuk a figyelmet az országra, egyre bővülő lehetőségeinkre" - fogalmazott.

Hozzátette: Békéscsaba a magyar fúvósélet egyik fellegvárává vált azzal, hogy nyaranta szaxofon- és klarinéttábort rendeznek, hogy ott van a Köles István nevével fémjelzett országos szaxofonverseny és a Zenei Ifjúsági Találkozó és Nemzetközi Fúvószenekari Verseny (ZENIT). "Az, hogy itt lesz ez a verseny, a békéscsabai fúvósélet elismerése is, de ezáltal Magyarország is erőteljesebben felkerülhet a művészszakmai térképre" - mondta.

Elárulta: kollégái javaslatára nevezték el a versenyt Kovács Béla Kossuth-díjas klarinétművészről, akik ezzel kívántak tisztelegni a professzor előtt. "Õ ezt örömmel és megtiszteltetéssel fogadta".
Herczeg Tamás elmondta: terveik szerint a jövőben a nemzetközi klarinétversenyt kétévente megrendezik Békéscsabán.

A verseny három fordulós. Az első forduló után 15 versenyző jut a középdöntőbe, a vasárnapi döntőbe már csak hatan kerülnek.
A zsűri elnöke Kovács Béla lesz. Tagjai továbbá Francois Benda, a berlini és a bázeli zeneakadémia professzora, Philippe Cuper, a párizsi operaház szólóklarinétosa, Joze Kotar, a Ljubjanai Filharmonikusok szólóklarinétosa és Varga István, a bécsi konzervatórium és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára.

Az első három helyezett bruttó 800 ezer,500 ezer és 300 ezer forintos pénzjutalomban részesül. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémia különdíjaként egy versenyző hangversenyt adhat az akadémia Solti-termében a 2016/17-es évadban. A Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. pedig fellépési lehetőséget biztosít a legeredményesebb magyar versenyzőnek.

A versenyt elsősorban a Magyar Művészeti Akadémia támogatásából finanszírozzák - árulta el a versenyigazgató.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×