Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Birdman tarolt a független filmek Oscar-díján

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című alkotás tarolt a független filmek Oscarjaként emlegetett Independent Spirit Awards díjátadóján; Alejandro González Inárritu munkája kapta a legjobb filmnek, Michael Keaton révén a legjobb férfi főszereplőnek, Emmanuel Lubezki révén pedig a legjobb operatőrnek járó elismerést is.

A Santa Monicában szombaton - egy nappal az Oscar-gála előtt - tartott ceremónián Julianne Moore, a Still Alice című film főszereplője lett a legjobb színésznő. A mellékszereplők között J.K. Simmonst és Patricia Arquette-et jutalmazták a Whiplash, illetve a Sráckor című filmben nyújtott alakításuk révén. A Sráckort jegyző Richard Linklater lett a legjobb rendező.

A legjobb forgatókönyvnek járó díjat az Éjjeli féreg, a legjobb dokumentumfilmnek járó elismerést pedig a Citizenfour érdemelte ki. A legjobb idegen nyelvű alkotás díját az Ida című lengyel film kapta. A legjobb vágásért a Whiplasht díjazták.

Az Independent Spirit Awards a kisköltségvetésű, 20 millió dollárnál olcsóbb produkciók, illetve az artmozikba szánt művészfilmek jutalmazására jött létre. A jelölés feltétele, hogy a filmnek legyen eredeti mondanivalója és a finanszírozás bizonyos százaléka a hollywoodi stúdiórendszeren kívülről származzon.

A Spirit-gála megfigyelők szerint könnyen a vasárnapi Oscar-gála főpróbája lehet, a díjazott alkotások és alkotók mind szerepelnek az amerikai filmakadémia díjának jelöltjei között.

Tavaly a 12 év rabszolgaság tarolt az Indie-gálán, egy nappal később pedig elnyerte többek közt a legjobb filmnek járó Oscart.