eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nobel-díj - Keményen büntethetik a kikotyogást

Kieshet az irodalmi Nobel-díjra jelöltek közül az az író, akinek a jelölője nyilvánosságra hozza a nevét - figyelmeztetett csütörtökön a svéd zsűri elnöke, Peter Englund, aki elmondta, hogy a 2015-ös díjra 198 írót jelöltek.

"Vannak olyan jelölésre jogosult személyek, akik szívesen kikürtölik, kire esett a választásuk" - írta blogjában a Svéd Akadémia örökös titkára. "Márpedig ez ellentétes a szabályokkal. Lehetőségünk van törölni az adott jelölést és nem lehetetlen, hogy ez megtörténik a most vagy a jövőben jelölt személyekkel" - tette hozzá Peter Englund.

Englund közölte, hogy az októberben odaítélendő 2015. évi díjra 198 író jelölését fogadták el, közöttük 36-ot most első ízben jelöltek a rangos kitüntetésre. Hatvanegy jelölést viszont elutasítottak.

A zsűri elnöke szerint nyilvánvaló üzleti érdekek fűződhetnek az elfogadott jelöltek nevének közzétételéhez. "Időnként elfog a kétség, hogy valóban csak annyi-e a cél, hogy örökre hozzáragasszák az író nevéhez a Nobel-díjra jelölt jelzőt?" - mondta.

Mint minden évben, a zsűri idén is áprilisban készül összeállítani egy 20-25 nevet tartalmazó listát, amelyet májusban öt névre csökkent.

A 2014. évi irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia Patrick Modiano francia írónak ítélte oda. A testület indoklása szerint a 69 éves írót az emlékezés művészetéért tüntették ki, amellyel megidézte a legfelfoghatatlanabb emberi sorsokat és feltárta a náci megszállás mindennapjait.

Irodalmi Nobel-díjra a korábbi évek díjazottjai, a Svéd Akadémia tagjai, valamint más országok akadémikusai, a világ irodalom és nyelvészet szakos egyetemi tanárai, valamint az országukban referenciának számító írószövetségek elnökei nyújthatnak be jelölést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×