eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Értelmi sérült sportolók javára ad jótékonysági koncertet Mága Zoltán

Értelmi sérült olimpikonok javára rendez jótékonysági koncertet Mága Zoltán hegedűművész október elsején, a zene világnapján a budapesti Szent István-bazilikában.

A Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) tiszteletbeli művészeti nagykövete művészbarátaival együtt azokat az értelmi fogyatékossággal élő sportolókat támogatja, akik részt vesznek a 2015-ös Los Angeles-i Világjátékokon (World Games).

A koncert bevételét a speciális olimpikonok tengerentúli részvételének finanszírozására fordítják, hozzájárulva az utazási költségekhez - olvasható a szervezők által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az este 8 órakor kezdődő koncerten Bach, Vivaldi, Schubert, Kodály, Csajkovszkij, Mozart művei csendülnek fel. Fellép Kis B. Attila Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas zongoraművész, Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas hegedűművész, Pándy Piroska Prima-díjas operaénekes, Szekeres Adrien EMeRTon-díjas énekesnő, Sümegi Eszter, a Magyar Állami Operaház Kamaraénekese, Csík Sándor énekes, valamint a Primarius Szimfonikus Zenekar és az Ymiso Kamarazenekar Silló István vezényletével.

A Szent István-bazilikában tartandó jótékonysági koncert fővédnöke Áder János köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita, társfővédnöke Tarlós István főpolgármester és Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

A Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) 1989-óta tervezi, szervezi és bonyolítja az enyhe, középsúlyos és súlyos értelmi fogyatékossággal élő, továbbá a halmozottan fogyatékos emberek rendszeres edzés- és versenyprogramját.

A jövő nyári világjátékok előválogatói már megvoltak, az eredmények alapján 14 sportágban szerepelnek magyar sportolók a Los Angeles-i megmérettetésen. A speciális olimpikonok felkészültségét jól mutatja, hogy idén szeptemberben 66 érmet szereztek az Antwerpenben rendezett Európai Nyári Játékokon.

Mága Zoltán a zene világnapjára tervezett karitatív akciójával szeretné felhívni a társadalom és a közvélemény figyelmét az értelmi fogyatékossággal élők helyzetére, arra, hogy egy apró támogatással vagy pusztán egy kis figyelemmel is esélyt, lehetőséget lehet adni a hátrányokkal élő embereknek. A művész már évek óta rendszeresen támogatja a MSOSZ által életre hívott Speciális Olimpia mozgalom törekvéseit - olvasható a szervezők közleményében.

A mozgalom küldetése, hogy az értelmi fogyatékossággal élő emberek számára egész éven át tartó edzési és versenyzési lehetőséget nyújtson különböző olimpiai sportágakban. A "Speciális Olimpia" alapelve azon a meggyőződésen nyugszik, hogy az értelmi sérült emberek is képesek megfelelő segítséggel tanulni, ezáltal a társadalom aktív és hasznos tagjává válni, és ezzel párhuzamosan élvezni az élet adta örömöket a munkában, az emberi kapcsolatokban, a szabadidős tevékenységekben, így a sportban is.

Az értelmi sérültek világjátékait kétévente rendezik meg, tavaly Dél-Koreában, 2011-ben Athénban tartották. A néhai Eunice Kennedy Shriver - a legendás Kennedy család tagja, John Fitzgerald Kennedy elnök húga, politikus, polgárjogi aktivista - által 1968-ban alapított mozgalomhoz mára 177 országban 4,4 millió sportoló csatlakozott, a Speciális Olimpia 1,3 millió edző, illetve önkéntes segítségével évente 32 "olimpiaszerű" és 81 ezer egyéb sporteseményt rendez - olvasható a Los Angeles-i Világjátékok honlapján.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×