eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Tudnivalók a felvételiről, a pótfelvételit pénteken hirdetik meg

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egy 12 oldalas tájékoztatót készített a leendő felsőoktatási hallgatók számára. A kormány honlapján közzétett dokumentumból a többi között kiderül, hogy a ponthatárok szerda esti kihirdetését követően 15 napon felül lehet fellebbezni az intézmény döntése ellen. A pótfelvételit pénteken hirdetik meg, a döntést augusztus végén hozzák nyilvánosságra.

A ponthatárokat szerda este hozzák nyilvánosságra. Azok elérhetőek lesznek egyebek mellett a www.felvi.hu honlapon, illetve mindenki - aki megadta a telefonszámát - egy sms-t is kap arról, hogy sikeres-e a felvételije.

A tájékoztatóban is felidézték: a hatályos jogszabályok alapján alapképzésre, osztatlan képzésre jelentkezők számára a minimális pontszám 240, a felsőoktatási szakképzésre jelentkezők számára 200 pont, a mesterképzésre jelentkezőknek pedig 50 pont. Ennél gyengébb teljesítménnyel senkit sem vesznek fel, ezt a felvételi tájékoztató is tartalmazta - tették hozzá.

Az Emmi azt írta, hogy ahol a kapacitásszám alatt van a jelentkezők száma, ott a ponthatár várhatóan 240 pont lesz. Ahol túljelentkezés van, ott lehet magasabb a ponthatár.

Kifejtették: minden jelentkezőnek joga és lehetősége van arra, hogy megismerje a róla rögzített adatokat, illetve ellenőrizze azt, hogy helyesen számították-e ki a pontszámait. Erre a www.felvi.hu honlapon található e-felvételi szolgáltatásban van lehetőség. Ha a jelentkező úgy véli, hogy jogsérelem érte, például hibás volt a pontszámítása, akkor a besorolási döntés ellen a döntés közlésétől számított 15 napon belül nyújthat be fellebbezést az emberi erőforrások miniszterének címezve, az Oktatási Hivatal postacímére.

Kiemelték ugyanakkor, hogy ha a jelentkezőnek az a fontos, hogy a sikertelen felvétel ellenére valahol mégis sikerüljön felsőoktatási tanulmányokat kezdenie, akkor érdemes ismét jelentkeznie a pótfelvételi eljárásban, amelyet pénteken hirdetnek meg a felvi honlapján. Ezek döntését augusztus 29-én hozzák nyilvánosságra, így szeptemberben a képzések elkezdhetők.

A pótfelvételinél is érvényesül a minimális felvételi követelmény, ami alapképzésben és osztatlan képzésben ezen eljárás során is 240 pont. A pótfelvételi eljárásban ráadásul az adott képzésen, az adott intézményben nem lehet alacsonyabb a ponthatár, mint az általános eljárásban. Ez azt jelenti, hogy ha adott szakon a júliusi ponthatár 345 pont, akkor a pótfelvételiben sem vehető fel alacsonyabb pontszámú jelentkező az adott szakra.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a pótfelvételi eljárásban szinte kizárólag önköltséges helyekre lehet csak jelentkezni, de a későbbiekben kiváló tanulmányi eredmény esetén át lehet kerülni ösztöndíjas képzésre.

A tárca a dokumentum bevezetőjében kiemelte: a "Felsőoktatási EMMInens" című tájékoztató az általános információkon túl az idén bevezetett változásokat is tartalmazza. A dokumentumban összesen 29 kérdésre adnak választ a jelentkezés, a felvételi és a beiratkozás, a ponthatárok, az állami ösztöndíjas képzés, a kollégiumok, a támogatások és a nyelvvizsga témakörökben.

A www.felvi.hu oldalon várhatóan este nyolc órától lesznek elérhetők a szeptemberben induló felsőoktatási szakok ponthatárai, amelyek okostelefonokon és Facebook-alkalmazás segítségével is megismerhetők.

Az idén az általános felvételi eljárásban 95 237-en adtak be jelentkezési kérelmet felsőoktatási intézménybe. Az első helyen a legtöbb jelentkező az Eötvös Loránd Tudományegyetemet jelölte meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×