eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Ljubimov végleg otthagyja a Tagankát

Jurij Ljubimov végleg eldöntötte, hogy otthagyja a Taganka Színházat, amelyet ő alapított 1964-ben - ezt a rendező maga jelentette be ismét csütörtöki moszkvai sajtóértekezletén, este pedig a közönségtől is elbúcsúzott.

Ljubimov a történtekről a sajtótájékoztatón szűkszavúan csak annyit mondott, a színészek pénzügyi követelései megalapozatlanok. A művészek Prágában egy nyilvános főpróbán kérték a cseh fél által fizetett honoráriumot, amelyről csak véletlenül szereztek tudomást.

Rég köztudott, hogy hasonló és egyéb feszültségek vannak a Tagankán, de a színészek most először szólaltak meg. Azt is tudni lehet, hogy a moszkvai önkormányzat illetékesei most először kikérték a színészek véleményét, amelyet Valerij Zolotuhin, a színház veterán művésze és szakszervezeti bizottságának elnöke ismertetett velük. Eszerint a művészek azt kérik, hogy Ljubimov maradjon a színház főrendezője, de nevezzenek ki új igazgatót.

Ljubimov a sajtóértekezleten hosszan sorolta, hogy mennyit fektetett a színházba, és mennyi holmit vitt a saját lakásából az intézménybe előadások céljára. Hangoztatta, szó sincs arról, hogy a színészek szegények lennének, hanem nagyon is rendes fizetést kapnak.

Határozottan kikelt egy esetleges menedzser ellen, mondván a menedzser legfeljebb magának keres valami, a színháznak semmit, és a színházat annak kell vezetnie, aki alapította.

A 94. évében járó rendező azt is kijelentette: nem felelnek meg a valóságnak a szerdán szárnyra kelt hírek, amelyek szerint 15 színészt és a technikai személyzet több tagját elbocsátotta. A színészek ugyanis felpanaszolták, hogy Ljubimov elbocsátotta mindazokat, akik meghatározott időre szóló szerződéssel dolgoztak a színházban, és ezzel gyakorlatilag számos előadást kihúzott a műsorból.

Ljubimov jövendő terveiről szűkszavúan annyit mondott, hogy bőven talál lehetőséget a munkára, és nem zárta ki, hogy külföldön új saját színházat nyit. Azt mondta, ezt bárhol megteheti.

Este elbúcsúzott

Ljubimov csütörtökön elbúcsúzott a Taganka közönségétől, amely felállva, ötperces tapssal ünnepelte. A rendező nem a színpadról, hanem a teremből szólt az előadás megkezdése előtt a közönséghez, s elmondta: sajnos olyan helyzetet teremtettek, amelyben többet nem tud itt dolgozni. "A legfelső vezetés tud erről, és kiutat keres. Én pedig köszönetet mondok a nézőknek, akik több mint fél évszázada járnak hozzám" - mondta.

A Maszk és lélek című előadásra összegyűlt közönség maradásra szólította fel a rendezőt, ő azonban megkért mindenki, hogy ne változtassanak mindent nagygyűléssé, és távozott.

Közben sűrűsödnek a jelek, hogy Ljubimov mostani, sokadik felmondását elfogadja a moszkvai önkormányzat. Ljudmila Svecova, a polgármester illetékes helyettese csütörtökön sajnálatának adott hangot amiatt, hogy Jurij Ljubimov és a Taganka társulatának kapcsolatai kimerültek, és azt mondta: reméli, a színház fennmarad, noha nincs utód a láthatáron Ljubimov helyére.

Svecova közleményében rámutatott: még egy évvel ezelőtt is sikerült meggyőzni Ljubimovot, hogy vonja vissza akkori felmondását. Ezúttal azonban a rendező kategorikusan elutasította a társulat javaslatát, hogy dolgozzon tovább főrendezőként, és nevezzenek ki új igazgatót a színház élére. "Igyekeztünk meggyőzni Jurij Petrovicsot, hogy egyezzen bele ebbe a megoldásba, de ő azt mondta, kompromisszumról szó sem lehet, számára ez a színház meghalt, és visszatérés nincs" - áll a közleményben.

A Taganka színházat Ljubimov a Vahtangov színház színiiskolájának egyik osztályából alapította éppen Brecht A szecsuáni jólélek című darabjának rendezésével, amelynek nyilvános prágai főpróbája előtt kitört a botrány. Ettől kezdve a Taganka volt a Szovjetunió legpolitikusabb és formailag is legérdekesebb színháza, sok előadását betiltották.

Ljubimovot 1984-ben megfosztották szovjet állampolgárságától, és a világ minden táján dolgozott, Bolognában saját színháza volt, Magyarországon pedig állampolgárságot kapott és Budapest díszpolgára lett. Mihail Gorbacsov hatalomra jutása után hazahívták, és újra a Taganka élére állhatott. A nagy szabadság kitörtével és sok érdekes színház megjelenésével azonban kiveszett a Tagankából a közéleti töltés, és noha az újabb előadások is látványosak, a glória is folyamatosan homályosult.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×