eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Szenzáció: megjelent a 82 éves Kurtág Márta első szólólemeze

Beethoven Diabelli variációi szólnak Kurtág Márta első szólólemezén. A zongoraművész 1999-ben, 72 évesen játszotta föl Berlinben a 33 rövid darabból álló sorozatot, de csak fia, ifjabb Kurtág György unszolására engedte meg jó tíz évvel később a Budapesti Music Centernek (BMC) a közzétételt.

A kiadás előzményéről Gőz László, a BMC vezetője elmondta: mivel Kurtág rájuk bízta új CD-inek megjelentetését, gyakran beszélgetnek a tervekről. Az egyik megbeszélésen hozta szóba ifjabb Kurtág György, hogy létezik ez a felvétel, ami már tíz éve porosodik a polcon.

Ahogy Kurtág Márta írja a kísérőfüzetben: "...szinte eltoltam magamtól (...), nem érdekelt többé. De a fiam, ifjabb Kurtág György kiemelte és mint egy +talált tárgyat+ - megtisztította."

A CD-vel részben helyreállt az a furcsa, "hátrányos" helyzet, hogy a világ számára a zongoraművész nem létezik önálló lényként. Kurtág György parádésan megünnepelt 80. születésnapja után a figyelem most Kurtág Mártára irányulhat - fogalmaz Gőz László, hozzátéve: a kiadványt tiszteletadásnak szánják és nem várnak tőle üzleti sikert.

"Hetvenkét évesen vettem fel első szólólemezemet, a Diabelli variációkat, mert mégis meg akartam magamat +örökíteni+. Azért akartam fölvenni, mert ez valami, ami én vagyok, amit én tudok a darabról" - mondja Kurtág Márta. Mint felidézi, zeneakadémista korukban kezdtek a Diabelli variációkkal foglalkozni, de majdnem fél évszázaddal később készült csak a felvétel.

"Gyuri néha szeretné, ha most, nyolcvankét évesen, újra felvennénk a darabot. Természetesen ez számomra illuzórikus... Talán ma már másképp játszanám, szabadabban, kevésbé szigorúan, több melegséggel..." - zárja a CD kísérőfüzetében szereplő gondolatokat Kurtág Márta.

A Beethoven-kortárs Anton Diabelli olasz származású osztrák zeneszerző volt, társtulajdonosként zeneműkiadót is működtetett. Diabelli ötven zeneszerzőtől kért variációkat rövid keringőjére. Beethoven azonban - aki e változatokon 1819-23-ig dolgozott - 33 darabjával oly hatalmas anyagot szállított, hogy 1824-ben külön kötetben adta ki variációsorozatát a Cappi-Diabelli-cég.

Gőz László kitért arra is, hogy a 2010-es cannes-i MIDEM-en a három legjobb kortárs jelölt között két magyar volt: az egyik a BMC kiadványa, Eötvös Péter Az álmok hídján mentem át című műve és a Hungaroton kiadványa, a Bartók Új Sorozat hatodik darabja.

Hogy végül a Hanssler Classic Messiaen felvétele nyert, azt nem annak tulajdonítja, hogy ezúttal nem volt magyar zsűritag, hanem annak, hogy Eötvös és Kocsis Zoltán is korábban életmű és nagydíjat hozott el, ezúttal a független kis kiadó teljesítményét jutalmazták. Hozzáfűzte: önmagában is elismerés a nagy számú benevezett kiadvány közül az első háromba kerülni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×