eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Az új háború feldúlja életünket és otthonainkat"

124 ország, 5 508 fotóriporter, 96 268 kép - ezek az idei World Press Photo pályázat adatai. A 13 tagú nemzetközi zsűri 27 ország 64 fotóriporterét díjazta 10 különböző kategóriában. A díjazott képekből pénteken nyílt kiállítás a Millenárison.

Mint ahogy azt a szervezők írták, "a hírekhez kapcsolódó képanyag még sosem volt ennyire direkt, ennyire élettel teli, ennyire könnyen hozzáférhető, s ennyire mindenütt jelenlevő. A dokumentarista fotográfia él, virul, s mindannyiunkba új életet lehel ezzel a kiállítással, amely beutazza majd a földet"

A World Press Photo egy független, nonprofit, Amszterdamban székelő szervezet. Az 1955-ben alapított társaság mára a világ legnagyobb és legtekintélyesebb fotóversenyét rendezi, amelynek díjkiosztó ünnepségét Amszterdamban tartják.

A tíz kategóriában díjnyertes képeket, valamint a díjazott fotókat a világ számos pontján kiállítják, és egy évkönyvben megjelentetik. Az utazó tárlatot évente több millióan látogatják több mint 40 országban. A holland szervezet célja, hogy támogassa és népszerűsítse a professzionális sajtófotózást.

Nem sok jórt ígér a győztes fotó

A 2008-as év sajtófotósa Anthony Suau lett, aki Robert Kole, a Cuyahoga megyei rendőrség detektívjét kapta lencsevégre. A Time magazinban megjelent fotón a nyomozó behatol egy clevelandi házba, azt követően, hogy a jelzáloggal terhelt ingatlant elkobzásra ítélték és a tulajdonosokat kilakoltatták. Azt kell ellenőriznie, hogy a lakók valóban elhagyták-e a házat, és hogy nem maradtak-e bent őrizetlenül heverő fegyverek.

A zsűri egyetértett abban, hogy egy igazán nagyszerű sajtófotó gondolkodásra készteti a nézőt, s legalább annyi kérdést vet fel, amennyi válasszal is szolgál - ahogyan ez a fotó teszi. Ez a kép nem sok jót ígér. Itt egy újfajta háború, a gazdaság háborúja, amely feldúlja életünket és otthonainkat - kommentálta a döntést Mary Anne Golon, a 2009-es World Press Photo pályázat zsűrijének elnöke.

A vezető hír kategória nyertese a májusban pusztított kínai földrengés helyszínén fotózott. Chen Qinggang a Hangzhou Daily lapban megjelent képén mentőcsapatok túlélőt szállítanak át Pejcsuan város egy romba dőlt épületének törmelékei között, két nappal a május 12-i természeti csapás után.

A Sport kategóriában szintén egy kínai fotós nyert: Zhao Qing sorozatának egyik képén egy pekingi bevásárlóközpont kivetítőjén Yao Ming, Kína kosárlabdasztárja látható.

A World Press Photo 2009 kiállítás idén a Millenárison kapott helyet. A szeptember 24-től október 25-ig látogatható fotótárlatra a teljes áru 1750, a nyugdíjas 1000, diákjegy pedig 900 forintba kerül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×