eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hatvanéves a hányatott sorsú ötszörös Grammy-díjas

Nem tartozik a legnagyobb sztárok közé, de mindig fantasztikus zenészekkel, csillagokkal dolgozott együtt a most 60 esztendős James Taylor. Az énekes-gitáros ötször nyert el a zenei világ legrangosabb kitüntetését, a Grammy-díjat.

James Taylor Bostonban született 1948. március 12-én értelmiségi családban. Négy testvére hozzá hasonlóan zenész lett, saját lemezeikkel szereztek nevet maguknak. Õ maga elsőnek a csellót vette kézbe, majd a hatvanas évek elejétől gitározott.

Később a folkzene vonzotta elsősorban, egyik példaképe Woody Guthrie, a legendás folkénekes volt. Danny "Kootch" Kortchmar gitárossal alakítottak folkduót - kapcsolatuk hosszú időn át megmaradt.

A hatvanas években Londonban élt, ahol kapcsolatba került az Apple céggel, Paul McCartney és George Harrison közreműködött korai lemezén, amely így sem lett siker.

Első, nevét viselő albuma 1968-ben jelent meg, a Sweet Baby James című második korongja többszörös platina. Különösen Fire and Rain című dala nagy siker. A Mud Slide Slim and The Blue Horizon lemezével tovább öregbítette hírnevét.

Első Grammy-díját 1971-ben nyerte Caroline King You've Got a Friend című dalának feldolgozásával. A hetvenes években sorra követték egymást sikeres lemezei, az 1976-ban megjelent válogatásalbuma 11 millió példányban fogyott.

Dolgozott rövid ideig Art Garfunkellel, foglalkoztatták a Broadwayn, 1977-ben szaporította Grammy-díjainak számát. Közben feleségül vette Carly Simon ismert énekesnőt.

A nyolcvanas évek szinte csak sikertelenséget hoztak, ám 1993-ban visszatért és Live című albuma dupla platina lemez lett. Az új évezredben készített ismét jó lemezeket, további három Grammyvel gyarapodott a gyűjteménye.

James Taylornak számos kitűnő zenészbarátja volt és van napjainkban is. Játszott együtt például Michael és Randy Breckerrel, a kitűnő jazz-zenészekkel, Steve Gadd dobossal, Carole King énekesnővel, zongoristával és dalszerzővel, a Blues Brothersből ismeri Lou Marini szaxofonossal.

Közel ötven lemezt készített az elmúlt évtizedekben. Rendkívül sikeres válogatása jelent meg 1993-ban, 2000-ben, 2001-ben és 2003-ban. Lemezei közül több került a Billboard listáira, ha nem is a csúcsra, dalai közül több listavezető volt a hetvenes években.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×