Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hatvanéves a hányatott sorsú ötszörös Grammy-díjas

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem tartozik a legnagyobb sztárok közé, de mindig fantasztikus zenészekkel, csillagokkal dolgozott együtt a most 60 esztendős James Taylor. Az énekes-gitáros ötször nyert el a zenei világ legrangosabb kitüntetését, a Grammy-díjat.

James Taylor Bostonban született 1948. március 12-én értelmiségi családban. Négy testvére hozzá hasonlóan zenész lett, saját lemezeikkel szereztek nevet maguknak. Õ maga elsőnek a csellót vette kézbe, majd a hatvanas évek elejétől gitározott.

Később a folkzene vonzotta elsősorban, egyik példaképe Woody Guthrie, a legendás folkénekes volt. Danny "Kootch" Kortchmar gitárossal alakítottak folkduót - kapcsolatuk hosszú időn át megmaradt.

A hatvanas években Londonban élt, ahol kapcsolatba került az Apple céggel, Paul McCartney és George Harrison közreműködött korai lemezén, amely így sem lett siker.

Első, nevét viselő albuma 1968-ben jelent meg, a Sweet Baby James című második korongja többszörös platina. Különösen Fire and Rain című dala nagy siker. A Mud Slide Slim and The Blue Horizon lemezével tovább öregbítette hírnevét.

Első Grammy-díját 1971-ben nyerte Caroline King You've Got a Friend című dalának feldolgozásával. A hetvenes években sorra követték egymást sikeres lemezei, az 1976-ban megjelent válogatásalbuma 11 millió példányban fogyott.

Dolgozott rövid ideig Art Garfunkellel, foglalkoztatták a Broadwayn, 1977-ben szaporította Grammy-díjainak számát. Közben feleségül vette Carly Simon ismert énekesnőt.

A nyolcvanas évek szinte csak sikertelenséget hoztak, ám 1993-ban visszatért és Live című albuma dupla platina lemez lett. Az új évezredben készített ismét jó lemezeket, további három Grammyvel gyarapodott a gyűjteménye.

James Taylornak számos kitűnő zenészbarátja volt és van napjainkban is. Játszott együtt például Michael és Randy Breckerrel, a kitűnő jazz-zenészekkel, Steve Gadd dobossal, Carole King énekesnővel, zongoristával és dalszerzővel, a Blues Brothersből ismeri Lou Marini szaxofonossal.

Közel ötven lemezt készített az elmúlt évtizedekben. Rendkívül sikeres válogatása jelent meg 1993-ban, 2000-ben, 2001-ben és 2003-ban. Lemezei közül több került a Billboard listáira, ha nem is a csúcsra, dalai közül több listavezető volt a hetvenes években.

{{video:http://youtube.com/v/5EoNd_maBbY}}