Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elképesztő történet: árvaház, prostitúció, embercsempészek - nézze meg!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bollók Csaba Filmszemle fődíjas Iszka utazása című filmjét, és az I. Erzsébet angol királynő életét feldolgozó Elisabeth: Az aranykort is a héten mutatják be a mozik.

A héten mutatják be a mozik a 2007-es Filmszemle fődíjas alkotását, Bollók Csaba: Iszka utazása című filmjét. A Kelet-európai bányászvárosban élő 12 éves kislány története menekülések sorozata.

Iszka az utcán csavarog, a szülei számára hulladékfémet gyűjt, de a verések elől elszökik otthonról. Árvaházba kerül, de mikor hazaviszik, ismét megszökik, majd embercsempészek fogságába esik, akik egy hajón késztetik prostitúcióra.

Bollók Csaba filmje a dokumentum és a fikció határán egyensúlyoz, amiben az amatőr- és hivatásos színészek remek összjátékának is köszönhető.

A történet ihletője maga az Iszkát alakító Varga Mária, akit a Zsil völgyben, hulladékvas gyűjtése közben fedezett fel a rendező.

A filmet a Magyar Filmszemlén kívül több nemzetközi fesztiválon is nagy sikerrel vetítették: a női főszereplők, köztük Varga Mária és testvére, Varga Rózsika, pedig megosztva nyerték el a Brüsszeli Európai Filmfesztivál legjobb női alakításának díját.

Az aranykor


Elizabeth: az aranykor címmel, Shekar Kapur megrendezte I. Erzsébet angol királynőről készített filmje folytatását.

1685-ben Anglia uralkodónője már három évtizede trónon van, de a katolikusok és protestánsok közti konfliktusok nem csillapodtak.

Míg az országon belül, börtönéből Stuart Mária sző összeesküvést, a határokon kívül a spanyol király, II. Fülöp, és armadája jelent egyre fenyegetőbb veszélyt.

Mindeközben Erzsébet magánéletében is viharok dúlnak: a költő és felfedező Sir Walter Raleigh iránt érzett szerelme nem összeegyeztethető királynői rangjával.

Az Elizabeth: az aranykor, közel tíz évvel követi a hét Oscar-díjra jelölt első részt, amit Shekar Kapur lényegében ugyanazzal a stábbal készített.

I. Erzsébetet ismét Cate Blanchett alakítja, Sir Francis Walshingam szerepében újból Geoffry Rusht láthatjuk, Sir Walter Raleigh-t pedig Clive Owen alakítja.