eur:
389.59
usd:
361.77
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Csökkent a színházba járók száma

Tavaly a Magyar Állami Operaház dicsekedhetett a hazai színházak közül a legtöbb nézővel, és ez az intézmény tudhatja magának a legmagasabb, közel 7,5 millió forintos bevételt is - derül ki a HVG összesítéséből. A vidéki teátrumok is jól teljesítenek, a bevételi lista első tíz helyéből hármat vidéki intézmény foglal el. A közönség érdeklődése azonban úgy tűnik, csökken.

Tavaly közel 15 ezer előadásból válogathatott a színházszerető közönség, ez jóval több mint az elmúlt években. Összesen közel 500 bemutatót tartottak, annak ellenére, hogy mintegy öt százalékkal csökkent a teátrumok látogatottsága - derül ki a HVG összesített adataiból.

Az előző év "nagy nyertesei" a zenés produkciók voltak. Ennek megfelelően a legtöbben - az Operaház után - a Budapesti Operett és a Madách Színházba váltottak jegyet. Érdekes azonban, hogy a listavezető Operaház is vendégeinek közel negyedét vesztette el, ám ebben szerepet játszhatott a tavalyi hangos igazgatóváltás is.

Felújítás miatt drasztikus visszaesés Tatabányán

Szintén nézőket veszített a budapesti Thália Színház, a Pécsi Nemzeti és a Debreceni Csokonai Színház is. Az évad kirívó vesztese a tatabányai Jászai Mari Színház, ahol felére csökkent az eladott jegyek száma. Az apadó érdeklődést a teátrum azzal magyarázta, hogy az épületet éppen felújították, ezért egy, a régi nézőtérhez képest feleakkora helyen tartották az előadásokat.

Jót tett az igazgatóváltás a Bárka Színháznak

A tavalyi év nyertesei között van a Bárka Színház, amelynek előadásaira több mint 30 százalékkal többen voltak kíváncsiak, mint az előző évben. Itt kétségtelenül meg kell jegyezni, hogy a tavalyi év elején igazgatóváltás volt a teátrum élén, Alföldi Róbert direktorsága úgy tűnik, jó hatással volt a nézőszámra.

Nem a jegyek tartják el

A kimutatásból az is kiderül: a színházak mintegy kétharmados arányban a fenntartói támogatásból gazdálkodnak, a jegybevétel még a kiadások ötödét sem fedezi.

Emellett még vállalkozási tevékenységekből, pályázatokból és plusz költségvetési forrásokból csurran-cseppen némi pénz, ám ezek aránya elenyésző.

A hetilap arra is felhívja a figyelmet, hogy a szponzori támogatásokra szinte egyáltalán nem lehet számítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 17:50
×
×
×
×