eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kosztolányi művei szabadon felhasználhatóak

2008-tól bárki engedély nélkül kiadhatja, vagy felhasználhatja József Attila műveit. A jogszabály ugyanis a szerző halála után hetven évig kötelezi a kiadókat arra, hogy hozzájárulást kérjenek, illetve jogdíjat fizessenek az örökösöknek. Az 1936-ben elhunyt Kosztolányi Dezső esetében már idén lejárt a védelmi idő, az 1938-ban meghalt Karinthy Frigyes műveit pedig 2009-től nem óvja a szerzői jog.

A 70 éves védelmi idő a szerző halála utáni január elsejével kezdődik, így az 1936-ban elhunyt Kosztolányi Dezsőnek a szerző halála utáni védelmi ideje 1937. január 1-jével kezdődött, és most, 2007. január 1-jével járt le - mondta el az InfoRádióban az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület jogtanácsosa. Mann Judit hozzátette: az idei évtől Kosztolányi műveit bárki kiadhatja.

József Attila 1937-ben hunyt el, így az ő esetében ez a jogdíjfizetési kötelezettség 2008. január 1-jén jár le. A jogtanácsos elmondta: a jövő évtől bárki kiadhat, felhasználhat, átdolgozhat, megfilmesíthet, megzenésíthet József Attila művet anélkül, hogy erre engedélyt kellene kérnie.

Mann Judit hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy a művek átgyúrhatók, és minden esetben fel kell tüntetni a szerző (jelen esetben például József Attila) nevét.

Karinthy Frigyes esetében ez a jogi védelem 2009. január 1-jével jár le, így a művei közkinccsé válnak.

Jelentős bevételkiesés

Kosztolányi Dezső jogutódja nem örül a szerzői jogdíjfizetési kötelezettség lejártának, de számolt ezzel - mondta el az InfoRádióban a költő-író jogutódjának ügyvédje. Koltai Krisztina hozzátette: ez jelentős, évente több százezer forintos bevételkiesést jelentett számukra.

Az ügyvéd szerint a védettség 70 éve alatt nem volt olyan, hogy Kosztolányi művei engedély nélkül jelentek volna meg. Hozzátette: Kosztolányi ismert szerző, ami ezt nehezebbé tette volna.

Koltai Krisztina elmondta: A védettség lejártának közeledtével a kiadók a jogdíj mennyiségében kifejezésre jutatták, hogy a szerződés már csak egy évre, vagy fél évre szól.

Nem lesz piaci "földrengés"

Néhány kisebb kiadónak nagy lehetőséget jelenthet a hetven éve elhunyt magyar szépírók szerzői jogvédelmének megszűnése, a piac egészét azonban a kereslet hiánya miatt nem mozgatja meg - mondta az InfoRádióban a Magvető Kiadó igazgatója.

Morcsányi Géza hozzátette, hogy az igényes olvasók továbbra is azokat a jó minőségű könyveket fogják megvásárolni, amelyeket a szerzői jogot tiszteletben tartó cégek adnak ki.

Az igazgató ugyanakkor valószínűnek tartja, hogy egy-két közismert mű - például Karinthytől az Utazás a koponyám körül, vagy Kosztolányitól az Édes Anna - kiadásában fantáziát lát majd néhány kisebb társaság.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×