eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A helyes asszonytartás szabályai

Bakos Zoltán A helyes asszonytartás című könyvét minden bizonnyal dühösen emlegetik majd a harcos feministák, a könyv ugyanis a nő fogyasztási cikk mivoltát ecseteli.

"A nő, ha öregszik, egyre távolabb kerül attól a lényegtől, ami a férfiak számára fontos benne" - írja Bakos Zoltán A helyes asszonytartás című könyvének ajánlójában. A szerző szerint a cím és a mögötte rejlő tartalom valóban meghökkentő, de csak addig, amíg bele nem gondolunk: a bíróságon is asszonytartást (házastársi tartást) ítélnek meg.

Nemek harca a történelemben

A könyv témája két síkon fut, az egyik a hétköznapokra adaptált olvasat, amely a történelmi, művelődéstörténeti hagyományokat napjainkra vonatkoztatva boncolgatja. Ebben a szerző bemutatja, hogyan bántak a családokban a nőkkel, és hogyan a nők a férfiakkal a különböző korokban.

"Ez nem egy mai keletű probléma; évezredek óta tudunk férfipanaszokról, férfisovinizmusról, engedetlen nőktől, női prostitúcióról, olyan férfiakról, akik kényszerítettek erre nőket, és olyan nőkről, akik maguktól mentek" - magyarázza a szerző.

Bakos Zoltán másrészt képet kíván adni a férfiaknak arról, milyen volt a helyzetük a történelem során, és milyen ma.

A férfiak elnyomottak

"A mai férfi szerintem elnyomott, erről szól a könyvem. Biológiailag a nő magasabb értékű, mint egy férfi. Ezen nem nagyon van vita. Szellemi teljesítményük azonos, de másként gondolkodik egy férfi, aki vadász, és máshogyan egy nő, aki gyűjtögető, ez archetipikusan alakult így" - mondta.

Bakos Zoltán szerint zavarodott világban élünk, éppen ezért nehéz meghatározni azt is, mitől romlanak és mitől válnak kiegyenlítetlenné férfi-női kapcsolatok. Oka lehet ennek a reklámok által közvetített trend, az uniszex viselet, hogy a lányok egyre fiúsabbak lesznek, a fiúk pedig nőiesebbek.

A nők megkapták az egyenjogúságot, amiért a szüfrazsettek küzdöttek, ám ez inkább eltartottság - vallja a szerző. A férfiak helyzetét csupán annyiban látja könnyebbnek, hogy őket nem sújtja a szépségipar össztüze, amely a nőkben, kívánatosságuk megtartása érdekében folyamatos vásárlási kényszert alakít ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×