eur:
395.37
usd:
372.09
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

"Melegítőjükön ugyanaz a CCCP szerepelt, mint a tankokon"

Olimpiát is akartunk nyerni, de vissza is akartunk vágni a bevonuló tankokért - mondta az InfoRádiónak Kárpáti György vízilabdázó az 56-os melbourne-i olimpia magyar-szovjet mérkőzéséről. "Ezek a fiúk nem voltak ellenségeink, ismertük őket jól, de a melegítőjükön ugyanaz a CCCP szerepelt, mint a tankokon" - emlékezett vissza az olimpiai bajnok A szabadság vihara című dokumentumfilm bemutatója kapcsán.

A magyar-szovjet mérkőzés előtt már tudták, mi történt Magyarországon, és mindannyian aggódtak családjukért. A vízilabda volt a melbourne-i olimpián az egyetlen sportág, ahol test-test elleni küzdelemben találkoztak a magyar és a szovjet sportolók. "A többi sportágban nem volt test-test elleni küzdelem, még Papp Lacinak sem, mert orosz ellenfele nem volt" - mesélte Kárpáti György.

Így már a mérkőzés előtt is felfokozott volt az izgalom, mint később megtudták, a magyarországi események miatt a szovjet csapat is nagyon tartott az összecsapástól - tette hozzá a vízilabdázó, aki szerint a hangulatot tovább fokozta az a 8-10 ezer magyar emigráns, akik zászlókkal vonultak ki szurkolni.

Felfokozott izgalom, durva mérkőzés

"Én ilyen felfokozott izgalmat, ilyen nagy tombolást, korábban soha nem éltem még át, pedig játszottam vagy 200 mérkőzést. Az élmény csodálatos volt. Amellett, hogy elsősorban olimpiát akartunk nyerni, valami kicsit vissza is akartunk adni abból, ami Magyarországon történt. Ezek a fiúk nem voltak az ellenségeink, ismertük őket jól, de a melegítőjükön ugyanaz a CCCP szerepelt, mint a tankokon" - hangsúlyozta Kárpáti György.

Egy normálisan durva vízilabda meccsből így egy még durvább mérkőzés lett. "Ütöttünk, rúgtunk, haraptunk, csíptünk, többet mint általában a mérkőzéseken. De nagyon jól játszottunk és 4-0-ra sikerült nyernünk" - idézte fel az olimpiai bajnok vízilabdázó.

Az emlékek megszépülnek

Kárpáti György megjegyezte: mára az emlékek megszépültek, és amikor 50 év után Magyarországra jött az egykori szovjet csapat még élő néhány tagja, akkor inkább a sportról beszélgettek, és "ezt a meccset inkább kicsit felejtősen próbáltuk egymás között elintézni".

A dokumentumfilm minden várakozását felülmúlta

A meccsről és a forradalomról szóló A szabadság vihara című dokumentumfilmet, amelyet csütörtökön kezdenek el vetíteni a magyar mozik, mind a történelem, mind a vízilabda iránt érdeklődőknek ajánlja Kárpárti György, amely mint fogalmazott, "talán 60 százalékban történelem, 40 százalékban vízilabda".

Mint az olimpiai bajnok elmondta, a film az ő várakozásait is felülmúlta, annak ellenére, hogy szakértőként részt vett a dokumentumfilm elkészítésében, és maga is megjelenik a mozivásznon. "Fantasztikus összeállítás, csodálatos lett" - vélekedett Kárpáti György.

A vízilabdázó megjegyezte: a film még neki is tudott újat mutatni, például olyan archív melbourne-i felvételeket, amelyekről nem is tudta, hogy léteztek. "Nem hatódom meg könnyen, ha lehet mindig az élet vicces oldalát nézem, de bizony megkönnyeztem" - vallotta be Kárpáti György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

BL élőben
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

Mind a két spanyol csapat is egygólos előnyről kezdi a visszavágót a BL-negyeddöntőben, hat napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon, a metropolitanóban 2-1-re a Borussia Dortmundot. A mai két párból továbbjutók egymás ellen játszanak majd az elődöntőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 09:37
×
×
×
×