INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

"Elkerülhető lett volna a szovjet beavatkozás 1956-ban"

InfoRádió / MTI
A szovjet beavatkozás elkerülhető lett volna 1956-ban Magyarországon, ha a magyar kormány, a forradalmárok és az Egyesült Államok egyaránt belenyugodtak volna félmegoldásokba és követték volna a jó magyar közmondást: többet ésszel, mint erővel - foglalta össze új könyve egyik új gondolatát Charles Gati magyar származású amerikai történész-politológus.

A washingtoni Johns Hopkins Egyetemen oktató Charles Gati a távirati irodának adott interjújában elmondta: újonnan felszabadított, egykor titkosan kezelt amerikai iratokat, magyar, amerikai és orosz történészek munkáit, valamint az általa 15 év alatt magyarokkal, oroszokkal és amerikaiakkal készített több száz interjú anyagát használta fel könyvéhez.

Következtetéseit az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) korábban zárolt, más által még fel nem használt úgynevezett operatív dokumentumaira is alapozta.

Mit tehettek volna?

A professzor azt az eddig fel nem tett kérdést feszegeti tényfeltáró munkájában: mit tehettek volna a magyarok és az amerikaiak azért, hogy a forradalom céljainak "legalább egy része" megvalósuljon. Nem ért egyet azzal az általános nézettel, hogy nem volt esély a Sztálin utáni szovjet birodalom ellen.

"Meggyőződésem, hogy ez téves konklúzió" - fogalmazott, majd hozzátette: "ötven év után itt az ideje megkérdezni saját magunktól, mit tehetett volna Nagy Imre kormánya, mit tehettek volna a forradalmárok és mit tehetett volna Amerika azért, hogy Magyarország egy szabadabb, bár nem feltétlenül szabad ország legyen."

Azt, hogy a szovjet beavatkozás elkerülhető lett volna, a szerző egyebek mellett egy olyan feljegyzésre alapozza, amely a 90-es években felszabadított titkos szovjet iratok sorában került elő. A feljegyzés szerint a szovjet kommunista párt politikai bizottságának tagjai 1956. október 30-i ülésükön még egyhangúlag a beavatkozás ellen szavaztak. A történész professzor könyvében arra is választ keres, mi történt azon a napon és később, ami megváltoztatta a szovjet politikát.

Öt nyelven jelenik meg

A Vesztett illúziók - Moszkva, Washington, Budapest és az 1956-os magyar forradalom című könyv egyszerre öt nyelven, magyarul, angolul, lengyelül, oroszul és szlovákul jelenik meg szeptemberben.

Charles Gati fiatal újságíróként hagyta el Magyarországot a forradalom után néhány héttel, majd az Egyesült Államokban telepedett le.

A címlapról ajánljuk